Hava Durumu

SİZCE ÇÖZÜM NEDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2022 11:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 11:10

Ülkemiz dünyanın birçok ülkesinden gelen mülteci, sığınmacı ve göçmenlere ev sahipliği yapıyor.

Başta Suriye olmak üzere; Afganistan, Somali, İran, Irak, Pakistan gibi daha birçok ülke vatandaşı Türkiye’ye gelmektedir. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz mülteci, sığınmacı sorunları  giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Kimi kesim hepsini göndereceğiz derken kimileri de bunun çok zor olacağından bahs ediyor. Mülteciler yaşam standartlarını iyileştirme adına ya da savaş ortamından kaçarak ülkemize sığınmaktadırlar. İlk yıllarda insanların duygusal açıdan yaklaştığı mülteciler son yıllarda çoğalmaları ve uyum zorluğu çekmeleri sonucun da işin içinde çıkılmaz bir hal almaya başlamıştır.

Türkiye dünyada mülteci sığınmacı sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. 3.6 milyon kayıtlı ya da kayıtsız suriyeli, 300-350 bin  civarında da diğer uyruktan sığınmacı, mülteci de ülkemize gelmişlerdir. 2013 Nisan ayında Türkiye ilk sığınma kanunu olan “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul olunmuş, 11 Nisan 2014’te yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde çeşitli ülkelerden gelen birçok sığınmacı, mülteci bulunmaktadır. Avrupa’ya geçmeye çalışan çoğu kadın ve çocuk mülteciler çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar. Denize zodyak botlarla açılan mültecilerden çok azı kurtuluyor. Çocuk, genç, yaşlı birçok hayat yitiriliyor. Ülkemiz sığınmacılara parasal destek, barınma, hastane ve daha bir çok yardımda bulunmakta. Bu yardımlar farklı şekillerde sığınmacılara ulaştırılıyor. İhtiyaçları her şekilde karşılanmaya çalışılıyor. Fakat ülkeye savaştan kaçarak gelen çocuk, kadın, yaşlı harici genç erkeklerin gelmesine pek sıcak bakılmıyor.Özellikle Pakistan ve Afganistan’dan gelen genç mültecilerin görüntüleri son zamanlarda çıkan haberlerle gün yüzüne çıktı. Orta yaşlı genç erkek mültecilerin ortaya koydukları bu durum kimi kesimlerce hoş karşılanmıyor. biran önce çözüme kavuşturulması vatandaşlarımızın siyasetçilerimizden öncelikli isteği olmaya başlamıştır.

Ülkelerin birbirleri ile olan sorunları sonucu oluşan bu durum elbette hiç kimse için kabul görmez. Kimse mutlu olduğu ülkesinden isteyerek gitmez. Göç eden insanlar, savaşsız, geleceğe güvenle bakabilecekleri bir ülke istiyorlar. Onlara bu ortam biran önce sağlanmalı. Elbette devlet büyüklerimizin bu konuyu her yönden ele aldıklarını biliyoruz. En iyi şekilde bir çıkar yol bulacaklarına inancımız tamdır.

Beklentimiz herkesin birbirine saygılı, hoşgörülü bir dünyada yaşaması…

Saygılarımla.. Sevilay Arıkan 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.