Hava Durumu

Sanayide öncü kuruluş: Niğde İplik Fabrikası

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2021 01:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 02:15

1957 NİĞDE-İplik Fabrikası kurucu ortaklarından Faik Varol ve makinelerin montajı için İtalya'dan gelen Mühendis Pilepani Bey.

Hamamcı Hacı Ahmet Efendi, Kazım Başaran, Daniş Efendi, Hasan Varol ve Faik Varol'un bir araya gelmesiyle kurulan şirket, Kayseri Yolu'nun kenarında yatırımı gerçekleştirir.

Faik Varol makine alımı ve kurs görmek için İtalya'ya gider. Dönüşte Mühendis Pilepani ile fabrikayı kurarlar. Önce iplik daha sonrada Amerikan bezi üreten işletme,uzun yıllar boyunca Niğde'nin en önemli sanayi yatırımlarından biri olur. 1964 yılında Fabrika müdürü olan Hüseyin İncioğlu 2000 iğ olan kapasiteyi 1965 yılı sonuna kadar 10000 iğe çıkarmayı hedeflediklerini söyler.

Yaşanan ekonomik krizler fabrikanın sonunu getirir. Niğde'nin bu ilk özel sektör yatırımı kapanmak durumunda kalır.

Günümüze de ulaşan fabrika binası bugün harap haldedir. Fotoğraf kuvvetle muhtemel Belediye arkası yani şimdiki Vakıf İş Hanı'nın arkasındaki pazar yerinde çekilmiş.

Fotoğraf Arşiv; Faik Varol'un kızı Nuriye Özcan 

Sabahat Varol Insel babasının da ortak olduğu bu girişimi şöyle anlatıyor:

"Merhum babam Faik Vedat Varol 1957 yılında Niğde Eşrafından on iki ortaklı bir şirketin kurucu ortağı ve genel müdürü olarak 2000 iğlik İplik ve Dokuma Fabrikası'nı açmış ve ilk sanayi yatırımı olan bu cesur projesini hayata geçirmiştir. Aynı sene içinde fabrika yönetimi tarafından İtalya'ya gönderilerek tekstil eğitimi almış, bilgilerini Niğde İplik ve Dokuma Fabrikası'nda uygulamaya koymuş, vardiya sistemiyle tam zamanlı çalışan fabrikanın üretimini başlatmıştır.

Bu cesur girişim 1950'li yıllarda neredeyse unutulmuş bir vilayet olan Niğde için, sanayide ilk atılım, tekstilde ilk adım olmuştur. Fabrika başlangıçta 2000 iğ ile sadece iplik üretirken, kısa zamanda gelişerek 4000 iğlik kapasiteye ulaşmış ve "Amerikan Bezi" dediğimiz dokumaya geçmiştir.

Bu arada fabrika işçilerini taşıyan ilk servis aracı uygulaması ile işçilere ulaşım kolaylığı sağlamış, mesai bitiminde, mola zamanlarında çalışanların spor ve eğlencesi için ilk "masa tenisi" uygulamaları, o tarihlerde küçük bir kasaba görünümündeki Niğde için modern hayata geçişin bir başlangıcı olmuştur.

Niğde bu ilk sanayi girişimleriyle sosyal ve ekonomik anlamda hayli yol almış, en önemlisi de pek çok aile buradan ekmeğini kazanmıştır.

Ama maalesef 1960 ihtilalinden sonra hammadde ve pazar bulamama sıkıntıları yüzünden, üretim düşüşe geçmiş, birkaç yıl sonra da el değiştirmiştir. Kuruluş yıllarındaki heyecan da böylece hedefine ulaşamamıştır. Babamla birlikte Niğde'mize emeği geçen tüm kurucularını rahmetle anıyorum."

 

Emin Selamoğlu Araştırmacı Yazar-Gazeteci

YAZARIN DİĞER YAZILARI
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.