Hava Durumu

Niğde'de ilk banka kuruluşu; Bor Zürrâ ve Tüccar Bankası

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2022 15:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2022 15:53

Bor Zürrâ ve Tüccar Bankası: Merkezi Bor olmak üzere, aralarında Belediye Başkanı Halit Beyin (Mengi) de yer aldığı 20 kurucu üye tarafından, daha çok tarım sektörüne uygun kredi sağlamak amacıyla kurulan, Bor Zürrâ ve Tüccar Bankası Türk Anonim Şirketi’nin sözleşmesi, 24 Ekim 1922 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. 

Böylelikle, Bor Zürrâ ve Tüccar Bankası kuruluş sözleşmesinde yer alan hükümler doğrultusunda çalışmalarına başlamıştır. Sözleşmesi gereği, İktisat Vekâleti’ni bilgilendirmek şartıyla diğer beldelerde de şubelerini açabilecek olan banka, tâbiiyeti itibariyle tüm işlemleri hakkında Türkiye Hükümeti’nin kanun ve yönetmeliklerini uygulanacağını da peşinen kabul etmiştir.

Bor Zürrâ ve Tüccar Bankası’ nın kuruluş amacı, ticaret ve zanaatle özellikle de ziraatla uğraşan yöre ahalisine uygun şartlarda kısa vadeli kredi sağlamak, ziraat aletlerinin teminiyle ziraat ve sanayinin gelişmesine yardımcı olmak, ziraat aletleri imal ve tamiri konusunda girişimcilere kredi sağlamak ya da şirket olarak bu türden girişimlerde bulunmak, yöredeki sulardan ya kendi hesabına ya da diğer bir şirketle ortaklaşa elektrik üretmek, örnek çiftlikler meydana getirmek ve tüm bankacılık hizmetlerini gerçekleştirmektir.

Dedemin de kurucuları arasında yer aldığı Bor Zürrâ ve Tüccar Bankası, yukarıda söz edilen amaçları gerçekleştirmek amacıyla; Bor Belediye Başkanı Müftüzade Halid (Mengi), Cığızzade Sabit, Recep Ağazade Sadık, İzzet Efendizade İzzet(Can), Hacı Akmollazade Ahmed, Kadızade Rüşdü, İsmail Efendizade Mustafa, Yahya Efendizade Yahya, Kasapzade Mehmet, Paparzade Mehmed Efendi, Mahdumu İbrahim, İlhami, Müderriszade Ziyaeddin(Sarıdal), Salih Efendizade Şakir, Caferzade Mustafa, Çulaşzade Mehmed, Hoca Hacı Yakup Efendizade Mehmed, Ahkâmzade Ali Efendioğlu Remzi, Selamzade Muharrem(Selamoğlu), Kadızade Hacı Hüsnü, Yazıcızade Hazım Beylerin katılımıyla kurulmuştur.

Banka 1960’da hizmet binasını (Günümüzde yerinde Tyana Oteli’nin bulunmaktadır)satmış ve bankacılık faaliyetine son vermiştir. Faliyetine son vermeden önceki genel müdürü Ferit Yeğenoğludur.1965’te ise banka fesih edilmiştir.

Kaynak Nadi Müftüoğlu, Dinçer Yeğenoğlu Mehmet Asım Keçeci, Yavuz Can,Cumhuriyetin İlk Yıllarında Yerel Bankacılık Girişimleri: Niğde Örneği.
Yrd. Doç. Dr. Serdar SARISIR 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.