Hava Durumu

Türkiye Diri Fay Haritası güncellendi

Kahramanmaraş depremi sonrası MTA güncel diri fay haritasını paylaşmıştı. Bugün sabah saatlerinde Marmara Denizi'nde meydana gelen depremin ardından kullanıcılar, Türkiye'nin deprem haritasını araştırmaya başladı. İşte Türkiye'nin güncel fay hattı haritaları.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2023 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Türkiye Diri Fay Haritası güncellendi

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi tüm Türkiye’yi  etkiledi ve asrın felaketi denilen felaketi yaşattı.  Fay hatlarındaki kırılma ve şıkışmadan meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem bir hayli korkuttu.

 Kahramanmaraş depremi ile gündem olan diri fay hatları 45 il ve 110 ilçenin altından geçiyor.Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü sayfasında güncel diri fay hatlarını paylaştı. MTA’nın hazırladığı haritaya göre Türkiye’de 5.5 büyüklüğünde deprem oluşturabilecek 485 diri fay bulunuyor.

Diri Fay Nedir?

Diri fay, deprem oluşturan tüm faylara verilen addır. Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucunda yer kabuğunun bazı bölümlerinde enerjiler ortaya çıkmaktadır. Zaman zaman ortaya çıkan bu enerjilerin hareketli kesimlerine fay adı veriliyor.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı diri fay hatları haritasından fayların güncel durumu gösteriliyor. Haritada kırmızı renkli çizgiler fayları oluşturuyor. Gri renkli alanlar dolgular ve alüvyon arazileri gösteriyor. Bu arazilerin depremde dayanıksız zemin denilen kumlu yüzeylerden oluştuğu belirtiliyor.

FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

Güncel haritaya göre  fay hattı üzerinde bulunan illerin Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat olduğu bildirildi.

Diri fay haritası MTA’nın sitesinden görüntülenebilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.