Hava Durumu

#Mta

Medya Haber - Haberler, Son Dakika ve Gündem Gelişmeleri, Sağlık, Ekonomi, Siyaset, Yerel, Ulusal ve Global Anlık Haberler - Mta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mta haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

45 il ve 110 ilçe fay üstünde !. Haber

45 il ve 110 ilçe fay üstünde !.

NİĞDE EN AZ RİSKLİ İLLER ARASINDA YER ALIYOR  MTA tarafından güncellenmiş haritaya göre, Türkiye'de 485 diri fay bulunuyor. Fay üstünde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor. Birinci derece risk taşıyan iller: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. İkinci derece risk taşıyan iller Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Maraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum. Üçüncü derece risk taşıyan iller Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Urfa, Mardin, Kilis, Adana, Antep'in de bazı bölgeleri ve Maraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir. En az riskli iller Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman. Haritaya göre; fay hattı üstünde yer alan iller ve ilçeler şöyle: Adıyaman- Gölbaşı Afyon- Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı Ankara- Şereflikoçhisar Antalya- Demre Aydın- Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar Balıkkesir- Gönen, Manyaz Batman-Kozluk Düzce- Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı Elazığ- Palu, Sivrice Erzincan- Üzümlü Eskişehir- İnönü Antep - İslahiye Hakkari- Şemdinli Hatay- Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas Isparta- Eğirdir, Senirkent, Uluborlu İzmir- Kemalpaşa, Seferihisar, Tire Maraş- Nurhak, Türkoğlu Kayseri- Talas, Yeşilhisar Kırıkkale- Keskin Kırşehir- Akpınar, Mucur Kocaeli- Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe Konya- Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın Kütahya- Gediz, Simav Malatya- Akçadağ Manisa- Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu Mersin- Çamlıyayla, Mut Muğla- Menteşe, Milas Muş- Korkut, Varto Niğde- Altunhisar, Bor Osmaniye- Düziçi, Toprakkale Sakarya- Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca Urfa-Bozova Siirt- Eruh Şırnak- Beytüşşebap Sivas- Altınyayla, Yıldızeli Tokat- Niksar, Pazar, Reşadiye Van- Çaldıran, Özalp Yalova- Altınova, Çınarcık Kaynak MTA

Türkiye Diri Fay Haritası güncellendi Haber

Türkiye Diri Fay Haritası güncellendi

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi tüm Türkiye’yi  etkiledi ve asrın felaketi denilen felaketi yaşattı.  Fay hatlarındaki kırılma ve şıkışmadan meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem bir hayli korkuttu.  Kahramanmaraş depremi ile gündem olan diri fay hatları 45 il ve 110 ilçenin altından geçiyor.Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü sayfasında güncel diri fay hatlarını paylaştı. MTA’nın hazırladığı haritaya göre Türkiye’de 5.5 büyüklüğünde deprem oluşturabilecek 485 diri fay bulunuyor. Diri Fay Nedir? Diri fay, deprem oluşturan tüm faylara verilen addır. Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucunda yer kabuğunun bazı bölümlerinde enerjiler ortaya çıkmaktadır. Zaman zaman ortaya çıkan bu enerjilerin hareketli kesimlerine fay adı veriliyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı diri fay hatları haritasından fayların güncel durumu gösteriliyor. Haritada kırmızı renkli çizgiler fayları oluşturuyor. Gri renkli alanlar dolgular ve alüvyon arazileri gösteriyor. Bu arazilerin depremde dayanıksız zemin denilen kumlu yüzeylerden oluştuğu belirtiliyor. FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER Güncel haritaya göre  fay hattı üzerinde bulunan illerin Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat olduğu bildirildi. Diri fay haritası MTA’nın sitesinden görüntülenebilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.