Niğde Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) düzenlenen toplu açılış ve temel atma törene katılmak üzere Niğde'ye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Valiliği ziyaret ederek Şeref Defteri'ni imzaladı. Valilik ziyaretinin ardından Niğde OSB'ye hareket eden Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, Niğde OSB'nin Türkiye ekonomisine olan katkısının altını çizerek, Niğde'ye daha çok yatırım getirmeye çalışacaklarını belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuşmasında şunları söyledi: ''Dünyanın içinden geçtiği buhranlı süreçte bölgesinde güç sahibi, küresel siyasette söz sahibi bir Türkiye olarak sağlam adımlarla, iradeli ve kararlı bir şekilde büyüme ve kalkınma yolculuğumuzu sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, büyük, güçlü, tam bağımsız Türkiye istikametinde “Türkiye Yüzyılı”nı inşa etme adına var gücümüzle çalışıyoruz. Millî Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda; “Aşkla çalışan yorulmaz! Bize yorulmak, pes etmek yakışmaz!” diyoruz. 22 yılda Türkiye'yi nereden alıp nereye getirdiğimizi aziz milletimiz çok iyi biliyor. Yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında büyümemizi kesintisiz sürdürerek millî gelirimizi 1 trilyon 158 milyar dolara çıkardık. Küresel tedarik zincirlerinde ve enerji arzında yaşanan kırılmalara, yaşadığımız deprem felaketlerine rağmen 261,5 milyar dolarla ihracatımızda tarihi bir rekora imza attık. Son 22 yılda oluşturduğumuz siyasi istikrar iklimi, rekabetçi, sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısı, güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle sayısız vizyon projeye imza attık. Piyade tüfeğinde dahi başkalarına bağımlı olan bir ülkeyi, kendi tankını, gemisini, topunu, füzesini, roketini, uçağını, helikopterini, insansız hava araçlarını üretebilen ülkelerden biri hâline dönüştürdük. Savunma sanayinde yakaladığımız ivmeyi yüksek teknolojili diğer alanlara taşıdık. Ülkemizin teknoloji geliştirme kabiliyetinin nişanelerinden yerli ve millî elektrikli otomobilimiz Togg’u milletimizin hizmetine sunduk. Bu gurur tablosunda aslan payı elbette ki Türk sanayisinindir. Üretiminin lokomotifi organize sanayi bölgelerimiz, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma davamızda etken gücümüzdür. OSB’lerimiz bugün; ortak kullanım altyapıları ve çevreci yaklaşımları ile, tedarik zincirinde yer alan tarafları birbirine yakınlaştırarak verimliliği en üst seviyeye çıkarıyor” dedi.
Türkiye'de OSB’siz il kalmadığının altını çizen Bakan Kacır “Son 22 yılda; Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 191’den 360’a, OSB’lerimizdeki istihdamı 415 binden 2,7 milyona çıkardık. OSB’siz ilimiz kalmadı. Niğde’miz de son 22 yıldaki planlı sanayileşme hamlemizden payını ziyadesiyle aldı. 2021’de tescil verdiğimiz Niğde 2. Organize Sanayi Bölgesi’yle şehrimizdeki OSB sayısını 3’e çıkardık. Organize sanayi bölgelerimizin altyapı ve üstyapı projeleri için sağladığımız 1,3 milyar lira finansman ile OSB’lerimizde 6 bin 700 ilave istihdam oluşturduk. Mayıs ayında Niğde OSB’ye 300 hektarlık, Niğde-Bor Karma Deri İhtisas OSB’ye de 430 hektarlık ilave alan kazandırdık. İnşallah bu alanlarda da yeni yatırımların devreye girmesiyle OSB’lerimizi yeni yatırımlarla buluşturmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Törende konuşma yapan Niğde Valisi Dr. Cahit Çelik; ''Ülkemizin milli sanayi ve teknoloji hamlesine katkıda bulunmak, ara girdi ithalatından kaynaklanan dışa bağımlılığı azaltmak, katma değeri yüksek ürünler ile uluslararası pazarda rekabet gücümüzü arttırmak, dış ticaret açığının kapatılmasına katkıda bulunmak ve yeni istihdam olanaklarının yaratılması ile gelecek nesillerimize daha güçlü bir sanayi ve daha güçlü bir Türkiye bırakmak amacıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi İlimizde de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın birçok çalışması bulunmaktadır.
2005 yılında yaklaşık 13 milyon m2 olan sanayi alanımız, bugüne geldiğimizde 6 kat artarak yaklaşık 77 milyon m2’ye ulaşmıştır. Bu süreçte OSB’ lerimizin alanları 8 milyon m2 den 30,5 milyon m2’ye çıkmıştır.
Niğde; güçlü olduğu madencilik, gıda ve tekstil sanayisiyle birlikte yeni açılan sanayi alanlarında üretimlerin başlamasıyla nitelikli bir sıçrama yapmayı hedeflemektedir. Bu hedef, şehrin hem tarımsal üretim potansiyeli hem sanayi alt yapısı hem de Niğde’de üretilen mamul ürünlerin iç ve dış pazarlara erişimini sağlayacak ulaştırma ağı ile uyumlu ve gerçekleştirilebilir bir hedeftir.
Bugün açılışını yapacağımız tesisler ile temellerini atacağımız tesisler Niğde’nin sanayi konusundaki potansiyelini çok iyi bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu tesislerin memleketimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.'' dedi.
Niğde'nin sanayi alanındaki öneminden bahseden Vali Çelik, ''Son yıllarda yapılan yatırımlarla kalsit madenciliği, ilimizin lokomotif sektörlerinden biri haline gelmiştir. Türkiye’nin en kaliteli ve en büyük rezerv alanı İlimizde bulunmaktadır. Bu potansiyelden faydalanarak kalsit madenciliğini geliştirmek ve bu madeni hammadde olarak kullanan sektörler için uygun yatırım ortamı oluşturarak Katma Değerli ürün haline gelmesini sağlamak amacıyla 5 milyon m2 alana sahip yeni bir OSB kurulmuştur. Yeni OSB mizin imar, parselasyon planlaması ve altyapı projelendirme çalışmaları tamamlanarak altyapı ihalesi yapılmış inşaat çalışmaları devam etmektedir.
Niğde, güneş enerji potansiyeli yüksek olan iller arasındadır. Bor İlçemizde toplam 25 milyon m2 bir alanda güneş enerjisinden Elektrik Üretmeye yönelik olarak Endüstri Bölgemiz bulunmakta, bugün itibariyle 200 MW lık GES tesisi işletmeye alınmış, 100 MW’ lık GES tesisi ise yıl sonuna kadar tamamlanması beklenmektedir.
Yine ilimizin Ulukışla İlçemizde yaklaşık 6 milyon m2 lik bir alanda Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmiş, plan ve proje çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıca Ahiler Kalkınma Ajansı, Niğde’de bugüne kadar kamu kurumları, mahalli idareleri, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının 186 projesine 525 milyon58 bin 329 TL destek sağlamıştır.
KOP İdaresince, 2024 yılında protokolü imzalanarak kesinleşen projeler ile birlikte ilimizde toplam 255 proje için cari fiyatlarla 258 milyon 126 bin 359 TL, 2024 yılı fiyatı ile 2 milyar 341 milyon 525 bin TL ödenek aktarımı gerçekleştirilmiştir.
İlimiz, Ülkemizin doğusu ile batısını birleştiren kara ve demir yolları güzergâhında bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli limanlarından biri olan Mersin limanına olan yakınlığı ile birlikte Kapıkule sınır kapısı-Habur sınır kapısını birbirine bağlayan Ankara-Niğde otoyolunun tamamlanmasıyla İlimiz, lojistik olarak çok önemli bir avantaja sahip olmuştur. Bu imkanlarla Niğde, daha güçlü bir şekilde dış pazarlara açılmasını sağlamanın yanında, yeni sanayi yatırımları içinde bir çekim merkezi haline gelmiştir.
BAKANIMIZDAN TALEBİMİZ VAR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'dan Niğde için talepleri olduğunu dile getiren Niğde Valisi Dr. Cahit Çelik konuşmasını: 22Niğde 2. OSB’nin tamamlanması için ödenek ayrılması hususuyla ilgili olarak Söz konusu alanın Alt yapı ihalesini 01.12.2022 tarihinde 269 milyon900 bin 684 TL bedel ile HNC İnşaat A.Ş. firması kazanmıştır, 2024 yılı Proje Tutarı 1 Milyar 162 milyon TL olup fiziki gerçekleşme oranı dur. 31.12.2024 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır. Ajans’a İl Özel İdaresi ile Belediye’nin ve Üniversitenin ve kurumlarımızın SOGEP ve Anadolu’dakiler programına sunduğu 6 tane proje mevcut olup bu projelere yine zatıalilerinizin desteklerinizi bekliyoruz. Kop İdaresi’nden kırsal turizm kapsamında daha önce destek aldığımız Yeşilburç köyümüzde sokak iyileştirmesi ile ilgili destek istiyoruz.'' diyerek sonlandırdı.
Yoğun katılımın sağlandığı törene, AK Parti Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt, MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, protokol üyeleri, sanayiciler, iş insanları, ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.