Hava Durumu

Lahananın faydaları

Lahana, yeşil, kırmızı ve beyaz yapraklı olarak dünyanın en çok yetiştirilen sebzeleri arasında yer alıyor. Peki lahananın faydaları ve yan etkileri neler ?

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2023 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2023 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Lahananın faydaları

Lahana, kalsiyum, magnezyum, potasyum, diyet lifi açısından zengin bir besindir. Tiamin, folat ve C vitamini içerdiğinden sağlığa birçok faydası bulunur. Lahananın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

C vitamini açısından zengindir

Vücut C vitamini üretemediğin dolayı, takviye olarak almak önemlidir. C vitamini, vücuda alınan gıdaların demiri emmesine destek olarak yaraların iyileşmesini sağlar. Kolajen de üreterek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Lahana içeriğindeki C vitamini sayesinde hücrelere zarar veren virüslere saldırmaktadır.

İyi bir lif kaynağı oluşturur

Lahana, diyet lifi kaynağı olarak bilinir bu da kabızlığı hafifletmeye, kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak sindirim sağlığını iyileştirmektedir.

Kalp sağlığını iyileştirir

Lahana, kan basıncını düşürmede etkili olup kalp hastalıkları riskini azaltan polifenoller içermektedir. Aynı zamanda kötü kolesterol seviyesini dengelemede etkili olabilmektedir.

Kataraktı önlemede etkilidir

Beta- karoten, göz sağlığı için özellikle yaşlanma döneminde oldukça önemli bir vitamindir. Lahana, beta karoten açısından zengin bir besin olduğundan göz sağlığını iyileştirerek, kataraktı önlemeye yardımcı olur.

Lahana nasıl tüketilir?

Lahana, sote halinde, kızartılarak, çiğ ya da fermente edilmiş şekilde tüketilebilmektedir. Çiğ lahana salatalarda sıklıkla kullanılır. Çorbalarda da lahana tercih edilebilir. Fermente hal, sağlıklı olduğundan günlük olarak yenebilmektedir.

Lahananın yan etkileri nelerdir?

Lahananın etkisi kişinden kişiye değişmekle beraber vücut üzerinde aşağıdaki yan etkileri oluşturabilir:

Lahana gibi kükürt açısından zengin besin olduğunda şişkinlik ve gaza sebep olabilir.Emziren anne tükettiğinde bebekte gaz ve kolik gibi sorunları ortaya çıkarabilir.Bazı insanların lahana alerjisi olabilir. Brokoli gibi sebzelere karşı alerjisi olan kişilerin lahanaya alerjisi olması muhtemeldir.Lahananın içeriğindeki yüksek K vitamini, kan sulandırıcılara etki edebilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.