Hava Durumu

Hematoloji Uzmanı göreve başladı

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesine Hematoloji Uzmanı Dr. Nanişe Gizem Fener Altay hizmet vermeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Hematoloji Uzmanı göreve başladı

Peki hemotoloji nedir? Hangi hastalıkları kaplıyor? Belirtileri nelerdir? sizler için araştırdık!

Hematoloji Nedir?

Hematoloji, kan hastalıklarının yanı sıra dalak ve kemik iliği gibi kan yapıcı organların hastalıkları ile de ilgilenen bilim dalıdır. Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, temel olarak hastalıkları iyi huylu (kanser olmayan) ve kötü huylu olmak üzere iki grupta inceler. İyi huylu hastalıklara kansızlık, kemik iliği yetersizlikleri, orak hücreli anemi, Akdeniz anemisi (talasemi), multiple myeloma, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, trombositopeni ve lenf nodüllerinde şişme gibi rahatsızlıklar örnek gösterilebilir. Kötü huylu hastalıklar ise kan kanserleri veya lösemiler olarak sıralanabilir. Hematoloji, pek çok tıp alanında olduğu gibi multidisipliner bir yaklaşım gerektiren bir branştır.

Hematoloji bölümü hangi hastalıklara bakıyor? 

Hematoloji, Demir eksikliği anemisi ve diğer anemi türleri, Miyelodisplastik sendromlar, Myelofibroz, Lösemi, İmmün trombositopenik purpura, Trombositopeni, Kanama bozuklukları, Von Willebrand hastalığı, Lenfoma, Talasemi, Orak hücre hastalığı, Kan nakli, Kemik iliği kök hücre nakli, Aşırı kırmızı kan hücresi üretimi, Polisitemi gibi hastalıkları incelemektedir.

Hematolojik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Her bir hastalık kendine has semptomlar ile karakterize olsa da genel olarak kan hastalıklarının belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Gün içerisinde gerçekleştirilen aktiviteler sırasında çabuk yorulma, sürekli gelişen halsizlik ve uykusuz hissetme sorunu, kalp çarpıntısı, sarılık,özellikle bacak bölgesinde beliren ödem, vücudun basit sebeplerle bile kanama yaşaması ve bu kanamanın durdurulmasında yaşanan güçlükler, nefes darlığı, tırnak bozuklukları, hızlı kilo kaybı, dalak, karaciğer gibi organların büyümesi, bağışıklık sisteminin zayıf olması kaynaklı sık enfeksiyon kapma sebebiyle rahatsızlanma, vücutta sonradan beliren bezeler, yüksek ateş gibi belirtilerdir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.