Hava Durumu

Türkiye fay hattı hangi bölgelerden geçiyor?

Kahramanmaraş ve Gaziantep'te meydana gelen ve 10 ilden hissedilen deprem Türkiye’yi korkuturken, fay hattının hangi bölgelerden geçtiği merak uyandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2023 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2023 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Türkiye fay hattı hangi bölgelerden geçiyor?

Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı verilerde 6 Şubat sabahı  saat 04.17'de depremin büyüklüğü 7.5, derinliği ise 5.0 kilometre olarak açıklandı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğünde, ardından ise  Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6.4 büyüklüğünde depremin meydana gelmesi  büyük korku uyandırdı. Vatandaş yaşadığı büyük depremin ardından fay hattının hangi bölgeden geçtiğini araştırmaya başladı.

Türkiye’de 3 büyük fay hattı yer alıyor.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI (DAF) NASIL OLUŞUR?

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye’nin doğusunda yer alan büyük bir kırıktır. Bu fay hattı Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme’sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme’sinde sona erer ve burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur. Yaklaşık 400 kilometre uzunluğu bulunuyor.

 DAF HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

Doğu Anadolu Fay Hattı Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Muş  ovalarından geçerek Bingöl’e kadar uzanır. Erzincan’dan itibaren Kuzey Fay Hattı ile birleşir.

BATI ANADOLU FAY HATTI (BAF)  NASIL OLUŞUR?

Afrika Levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk bu sıkışmada Anadolu ve Ege'nin altına dalarak batmaktadır. Bu dalma sırasında Batı Anadolu'ya çekme kuvveti uygular. Arap Levhasının baskısıyla Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru itilen Anadolu Levhası batıda sıkışmaya sebep olur.

BAF HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

 Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.

Batı Anadolu Fay Hattı’nda Bulunan Faylar

Fethiye-Burdur Fayı,Gökova Grabeni,Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı, Büyük Menderes Grabeni, Yavansu Fayı, Küçük Menderes Fayı, Gediz Grabeni ,Simav Grabeni, Eskişehir Fayı

KUZEY ANADOLU FAY HATTI NASIL OLUŞUR?

Dünya’nın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. KAF sistemi, Anadolu Levhası’nın , güneyde Arap Levhası  (yılda 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzeyde (neredeyse hiç hareket etmeyen) Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir. KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır.

KAF HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.