Hava Durumu

Oy kullanırken nelere dikkat edilmeli?..

Türkiye 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandığa gidecek. Tarihte ilk kez 1 metrelik oy pusulası kullanılacak. Vatandaşın oyunun geçerli sayılabilmesi için oy kullanırken nelere dikkat etmeli?  Kurallar neler? Yanlış oy verilirse yeni pusula hakkı var mı? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2023 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2023 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Oy kullanırken nelere dikkat edilmeli?..

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği esaslar kapsamında 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanacak seçmenlerin demokratik haklarını kullanma sürecinde bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Her seçmenin sadece bir oy pusulası hakkı var.
OY KULLANMAYA GİDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Oy verme işlemi için sandığa giden seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak. Oy kullandıktan sonra mutlaka seçmen listesine imza atılmalı. Saat 17:00’a kadar oy verme işleminizi tamamlamış olmanız gerekli.
OYLAR NEDEN GEÇERSİZ OLUR?
Oy pusulasında herhangi bir yırtık, iz ve işaret olursa o oy pusulası geçersiz sayılacak. Mühür yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza, kaşe, parmak izi basılmamalı. Oy pusulası boş verilmemeli ya da birden çok adaya mühür basılmamalı. Pusulada sadece belirlenen yere mühür basılmalı aksi takdirde oyunuz geçersiz sayılmaktadır.
NEREDE OY KULLANILACAK
Yurt içindeki seçmenler, e-Devlet, YSK'nin internet sitesi, mobil uygulaması ya da kurulun 444 9 975 çağrı merkezinden öğrenebilecek. Seçmenlerin nerede oy kullanacağı adreslere gönderilecek seçmen bilgi kağıtlarında da bulunacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.