Sakin huzurlu bir hayat, herkesin özlemini duyduğu bir yaşam şekildir. Günümüzde ise insanlar, daha fazla şiddete meyilli olmaya başlamış. Toplumda yaşanan herhangi bir sorun, şiddet yoluyla çözülmeye çalışılıyor. Adaletin yeterince işlemediğine dair olan inançta, bu tür sorunların artmasına neden olmaktadır. Sorunları kendi yöntemleri ile yada şiddete başvurarak çözmeye çalışmak, toplumsal kaosa sebebiyet vermektir. Özellikle kadına ve çocuğa yönelik işlenen suçlar, (taciz, sözlü yada fiziksel şiddet, darp, alıkoyma…) toplumsal olayların fitilini ateşliyor. Çocuğun çocuğa karşı şiddet uygulaması, akran zorbalığı olarak nitelendirilir. Maalesef son yıllarda sıkça şahit olmaktayız.
Sorunlar hukuka uygun olarak çözülmelidir. Yapılan şikayet sonucu, kişiler arasında büyük bir problem yoksa ara buluculuk, uzlaştırma yoluyla sorunların çözümü sağlanır. Ancak daha büyük problemler meydana geldiğinde suç işleyenin cezasını da mahkemelerce hakim tarafından belirlenen ceza ile cezalandırılır. Psikologların anlatımına göre, aile içinde şiddete maruz kalan kişilerin çoğu, yaşamı boyunca şiddet uygulayan kişi profilini çizmektedir.
Şiddetin bu denli yaygınlaşmasının ana unsuru olarak televizyondaki dizi ve programlar gösterilmektedir. Medyada şiddetin övülmesi ve basite indirgenmesi, bu tür davranışların artmasına sebebiyet vermektedir. “Namus cinayeti, kıskanç ve boşanmak istemeyen eş cinayeti” adı altında işlenen suçlar, bu kalıplarda basite indirgenip şiddete bir gerekçe olarak gösterilmektedir. İnternet ortamında kullanılan blok ve sayfalardaki dijital içeriklerin, yakinen ve ciddi şekilde denetimi yapılmalıdır.
Gençlerin son zamanlarda bilgisayar oyunlarındaki şiddeti özümsemesi ve bu tür davranışları yakın çevresi üzerinde uygulanması, gençlerin birbirlerine yönelik baskılarını ve şiddetini artırıyor. Oyundaki karakterlerin kalıbına girmeye çalışarak, onlar gibi hareket etmeleri gerektiğini içselleştiriyorlar.
Toplumda üst düzey yöneticilerin kullandığı dil de çok önemli. Kanaat önderleri, sanatçılar örnek alınabilecek tüm kişiler, konuşmalarına, davranışlarına önem vermeleri ve kelimelerini çok dikkatli seçmeleri gerekmektedir.
Çalışan kişilerin, alt üst arasında uyguladığı mobbing de başka bir şiddet çeşidi. İş arkadaşının haketmedikleri bir pozisyonda olduğunu düşünmek veya iş verenin yoğun çalışma koşulları bu gibi durumların meydana gelmesine sebebiyet vermektedir.
Yapılan araştırmalarda, ülkemizin yarıdan çoğunun şiddete meyilli olduğu saptanmıştır.
Bu tür davranışların ortadan kaldırılması ve daha sağlıklı bir toplum haline gelebilmemiz için gerekli tedbirlerin alınması hepimizin görevidir.
Sağlıklı toplum, sağlıklı bireylerle mümkündür. Saygılarımla…