Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Üniversitemiz Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Çalışmalarında Türkiye'deki 11 pilot üniversite arasında yer alıyor. Ülkesini, doğayı ve yaşadığı dünyayı gelecek nesillere daha yaşanabilir bir halde bırakmak isteyen herkesin görevi olan “Sıfır Atık” ilkesine gereken hassasiyeti gösterdik. Bu hassasiyetin meyvelerini de bugün burada topluyoruz. Üniversitemize gelir kapısı olması münasebetiyle de bizleri ayrıca mutlu eden bir proje oldu. Buradan katkısı olan herkese teşekkür eder, projenin daha da kapsamlı bir biçimde yürümesini ve ve nice başarılara ulaşmasını temenni ederim.” dedi.
"Üniversitemizde Toplanan Atıklar Döngüsel Ekonomiye Kazandırılıyor"
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Atık Yönetim Koordinatörü Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci; ''3. Sınıf Atık Getirme Merkezi'mizde istiflenen atıkları döngüsel ekonomiye kazandırmak amacıyla sıfır atık maddelerinin satışı, ihale ile satışa sunuldu. Merkezimizde şimdiye kadar 86 ton atık kağıt/karton, 17 ton atık plastik, 15 ton atık cam, 10 ton atık metal satışa çıkarılmıştır. Bütün atıklar kendi içinde 18 ayrı kategoriye ayrılmaktadır. Bu satıştan elde edilen gelir Üniversitemiz bütçesine aktarılacak ve daha sonrasında çevre korunması üzerine yürütülen çalışmalarda kullanılacaktır. Öğrencilere farkındalık oluşturulması ve Sıfır Atık bilincinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız, Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu Hocamızın destekleriyle sürecek.'' ifadelerini kullandı.
Üniversitedeki Atıkların Geri Dönüştürülebilir Oranı, Evsel Atıklardan Daha Fazla
Üniversitedeki atıkların geri dönüştürülebilirliğinin evsel atıklardan daha fazla olduğunu belirten Deveci, ayrıca şunları kaydetti:
"Üniversitelerden kaynaklı olan tehlikesiz atıkların atık karakterizasyonu evsel atıklardan (belediye atıkları) farklı olarak %65 geri dönüştürülebilir atık içermektedir. Bunun nedeni ise üniversitenin bir eğitim kurumu olmasıdır, zira organik içerikli atıklar genel olarak sadece yemekhane ve park bahçelerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle üniversitelerdeki atıkların ayrı değerlendirilmesi ve döngüsel ekonomiye kazandırılması çok önemlidir. Ayrıca üniversitelerden çıkan atıkların kalitesi evsel atıklardan daha yüksek ve daha temizdir. Verimli bir şekilde toplanan atıkların geri dönüşüme kazandırılması için atıkların cinslerine göre ayrı ve istiflerin yapılması gereklidir. Üniversite oluşan tehlikeli atık olarak bir ton madeni yağı, 37 kg atık pil, 393 kg elektrikli alet, 101 kg floresan lamba, bir ton kartuş ve iki ton laboratuvar kaynaklı kimyasal atık lisanslı geri dönüşüm firmasına teslim etmiştir."