Hava Durumu

Uzayda en büyük kozmik patlama yaşandı!.

Gökbilimciler tarafından uzayda bugüne kadar olan en büyük kozmik patlama kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2023 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2023 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Uzayda en büyük kozmik patlama yaşandı!.

Kaliforniya eyalitenden Zwicky tesisi tarafından 2020 yılından  kaydedilen  ve parlaklığı 3 yıldır devam eden patlamanın gelmiş geçmiş en büyük kozmik olay olduğu açıklandı.
Southampton Üniversitesi'nden Dr. Philip Wiseman,  tarafından kaydedilen parlaklığın ışık yol uzaklığı 8 milyar olduğu hesap edildi. Normalde 1 yıl sonra parlaklığın bitmesi beklenirken bu parlaklık 2 yıla aşkın süredir devam ediyor.
Dr. Wiseman’nın yaptığı çalışmalar neticesinde: Patlamanın büyük ihtimalle kütlesi güneşten binlerce kez büyüklükteki gaz bulutlarının bir karadelik tarafından yutulmasından kaynaklandığını söyledi. Söz konusu olayın uzaya şok dalgaları yaydığını ve karadeliği çevreleyen aşırı ısınmış gaz bulutu kalıntılarının da halkalı bir parlaklığa yol açtığını söyledi.
Yaşanan olaylar son derece nadir görünen olaylardan biridir. Galaksilerinin merkezleri zaman içerisinde değiştiği kilit süreçleri olacak kadar enerji üretiyor. Bu ölçekti olaya daha önce hiç rastlanmadı.
Ekibinin patlamayla ilgili daha detaylı bilgiler elde etmek için var gücüyle çalıştığını vurgulayan Wiseman, önümüzdeki yıllarda devreye girecek gelişmiş teleskop sistemleriyle buna benzer olayların tespitinin daha kolay olacağını umut ettiğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.