Hava Durumu

Gürer: Kadrosuz öğretmen çalıştırma uygulamasından vazgeçilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2025 bütçe görüşmelerinde, "Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi sağlanmadı, öğretmenler arasında ayrımsız kadro olgusu gerçekleştirilmedi'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2024 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Gürer: Kadrosuz öğretmen çalıştırma uygulamasından vazgeçilmeli

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Milli Eğitim Bakanlığının 2025 Yılı Plan ve Bütçe Görüşmeleri devam ediyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, görüşmelerde, ''Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi sağlanmadı, öğretmenler arasında ayrımsız kadro olgusu gerçekleştirilmedi. Bu yüzden öğretmenlerin de kendi aralarında, birbirlerine yaklaşımlarında farklılık oluştu. Öğretmenler kadrolu olmalı ve kadrosuz öğretmen çalıştırma uygulamasından vazgeçilmeli" dedi.

Gürer'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Her işin başı sağlık" sözünün, günümüzde "her işin başı eğitim" olarak evrilmiş olmasına rağmen, eğitim sistemimiz zamanla sorunlu hale gelmiştir. Eğitim anlayışı, fikri ve vicdanı hür nesiller yetiştirmekten uzaklaşmış, kalite sorunları artmıştır. Sistem değişiklikleriyle birlikte, eğitimde eleştirel düşünme ve beceri odaklı öğrenme gibi önemli unsurlardan sapılmıştır.

ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI VE KADRO EŞİTSİZLİĞİ

Eğitimdeki en önemli sorunlardan biri öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmemesi ve kadro olgularının eksikliği nedeniyle öğretmenler arasında eşitsizliklerin oluşmasıdır. Tüm öğretmenlerin kadrolu olması gerekmekte ve kadrosuz öğretmen çalıştırılmasından vazgeçilmelidir.

Okul binalarının bakımsızlığı, öğretmenlerin yaşadığı zorbalık, mobbing ve okul çalışanlarının düşük ücretle çalıştırılması, eğitimdeki kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir. Okullarda, madde bağımlılığı gibi ciddi sorunlar da artmış ve eğitim ortamını daha da sorunlu hale getirmiştir.

EĞİTİMDE HUKUKİ DÜZENLEMELERİN YETERSİZLİĞİ

Öğretmenlik Mesleği Yasası'nın tüm sendikaların karşı çıkmasına rağmen Meclis'ten geçirilmesi, eğitim sistemine olan güveni zedelemiştir. Yasanın, öğretmenler için faydalı bir düzenleme içermemesi, bilimle ters düşen bir anlayışı destekleyen bu yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi gerekmektedir.

Mülakat sistemi ile öğretmen atamaları, eğitimdeki eşitsizlikleri artırmakta ve adaletsizlik yaratmaktadır. Binlerce üniversite mezununun, aldığı eğitimle uyumsuz işler yapması, eğitim kalitesinin nasıl olumsuz bir yönde evrildiğini gösteren bir örnektir.

OKUL PANOLARININ DÜZENLENMESİ

Okullarda panoların düzensizliği, her müdürün kendi kafasına göre bir düzenleme yapması eğitim ortamını olumsuz etkileyen diğer bir faktördür. Panoların, okulun kültürüne ve şehre ait unsurları yansıtarak daha düzenli ve etkili bir şekilde kullanılmalıdır.

OKUL KIYAFETLERİ VE YOKSULLUK SORUNU

Tek tip okul kıyafetlerinin kaldırılması, öğrenciler arasındaki yoksulluğu daha görünür hale getirmiştir. Öğrencilerin kıyafetlerinin devlet tarafından karşılanması ve tek tip okul kıyafeti uygulamasına geri dönülmesi gerekmektedir.

STAJ UYGULAMALARI VE ÖĞRENCİLERİN HAKLARI

Okullarda stajın yaygınlaştırılması, ancak ekonomik kriz ve derin sömürü nedeniyle öğrencilerin stajyer olarak işçilerin yaptığı işleri yapmasına yol açmıştır. Staj öğrencilerinin haklarının korunması ve sözleşmeye uygun çalıştırılması gerekmektedir.

KIRSAL EĞİTİM VE TAŞIMALI EĞİTİM SORUNLARI

Kırsal alandaki eğitim yetersizlikleri, taşımalı eğitimin olumsuz etkileri gibi konular, eğitimdeki eşitsizliği artırmaktadır. Kırsalda okullar açılmalı ve taşımalı eğitim uygulamasından dönülerek aile-okul ilişkisi güçlendirilmelidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.