Hava Durumu

Termal otellere Lejyoner hastalığı kontrol programı eğitimi verildi!..

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nca Niğde’de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren termal otellere yönelik olarak Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Eğitimi düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2023 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2023 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Termal otellere Lejyoner hastalığı kontrol programı eğitimi verildi!..

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Bayraktar yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi;  "Lejyoner hastalığı ülkemizde bildirimi zorunlu bir bulaşıcı hastalık olup, hastalığın kontrolü amacı ile Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce 'Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı' yürütülmektedir. İlimizde sık görülen bir hastalık olmasa da ülkemizde toplum kaynaklı Lejyoner hastalığı daha çok seyahat ilişkili vakalar olarak ortaya çıkmakta, oteller ve konaklama tesisleri kaynaklı vakalar bildirilmektedir.

Bu kapsamda başta oteller olmak üzere tüm konaklama birimlerinde hastalığın engellenebilmesi ve gerektiğinde alınacak önlemlerin yasal çerçeve içerisinde gerçekleştirilmesi, hastalığa karşı hazırlıklı olunması, hastalıktan korunulması ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirler ile hastalığın bildirimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacı ile 13 Mayıs 2015 tarih ve 29354 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen usul çerçevesinde çalışmalar sürdürülmektedir.” dedi.
Söz konusu yönetmelik kapsamında düzenlenen eğitim programına katılan termal otel yönetici ve sağlık görevlilerine eğitim sonucunda Katılım Belgesi verildi.

LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?

Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila isimli bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır. Klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır. Bakteri genellikle oteller, hastaneler veya ofisler gibi toplumsal alanlarda bulunur. Lejyoner hastalığına ev ortamında yakalanma riski yok denecek kadar azdır. Çoğu salgın otel gibi toplu yaşama dahil büyük binalarda meydana gelir. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin verir.

Ilık suda kolaylıkla çoğalabilen bakteri, genellikle bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayılır.

LEJYONER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lejyoner hastalığı belirtileri, genellikle lejyonella bakterisine maruz kaldıktan 2 ila 10 gün sonra ortaya çıkar. Diğer zatürre tipleri ile benzer belirtiler gösterir ve sıklıkla aşağıdaki belirti ve şikâyetlerle başlar:

Baş ağrısı

Kas ağrıları

Halsizlik

Yorgunluk

Titreme

40 santigrat derece veya daha yüksek olabilen ateş

Balgamlı ya da bazen kanlı öksürük

Nefes darlığı

Göğüs ağrısı

Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi ile ilişkili belirtiler

Zihinsel karışıklık, bilinç bulanıklığı, ajitasyon gibi nörolojik değişiklikler.

LEJYONER HASTALIĞI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Sigara kullanımı

Bağışıklık sisteminde zayıflık

Kronik hastalığı olanlar için risk oluşturuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.