Hava Durumu

Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği uyarısı !..

Sağlık Bakanlığı Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği virüsüyle ilgili bir rehber hazırladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2022 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2022 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği uyarısı !..

DSÖ, geçtiğimiz günlerde bu hastalık için 'küresel acil durum' ilan etmişti. 


Başta Avrupa olmak üzere dünyanın bir çok yerinde  yayılmayı sürdüren maymun çiçeği salgınına karşı Sağlık Bakanlığı bir rehber hazırladı.


Genelde 2 ila 4 hafta arasında süren semptomlarının olduğu ve kendini sınırlayan bir hastalık olduğu belirtilirken, yine de ağır vakaların ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi. 


Yayınlanan rehberde maymun çiçeğinin; Ateş, Yoğun baş ağrısı, çok eski Lenf düğümlerinin şişmesi,Sırt ağrısı, Kas ağrıları, Yoğun halsizlik, Deri döküntüsü gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. 
Maymun Çiçeği'nin, çiçek hastalığına benzediği de raporda yer aldı. 


'Maymun Çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcı ve daha az ciddi hastalığa neden olur'' denildi.


VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?


Maymun çiçeği virüsü, insandan insana yakın temas, enfekte hayvanla temas veya ısırık, anneden bebeğe plasenta yoluyla, cinsel temas, çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etlerinin tüketilmesiyle bulaşabiliyor.


KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR 


Maymun çiçeğinin kuluçka süresi riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6 ila 14 gün. Ancak bu süre 5 ila 21 gün süre arasında da değişebiliyor..
Sağlık Bakanlığı, olası vaka tanımına uyan kişilerin cerrahi maske takması uyarısı yaptı. Maymun çiçeği virüsü rehberinde hastanın hastanede yatırılarak izole edilmesi de vurgulandı.
Çiçek hastalığına karşı aşılamanın yüzde 85 oranında etkili olduğu açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.