Çalışma sonucunda geliştirilen çeşitlerin Niğdeli üreticilere aktarılması hedeflenirken, özellikle Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimlerinde bu tarz çalışmalara katılmaları eğitimlerine önemli katkılar sağlayacak.
Yapılan çalışmayla birlikte Niğde bölgesinde yetişen üzüm bağlarının genetik kaynaklarının ortaya çıkarılması, moleküler karakterizasyonun yapılması, muhafaza altına alınması, çeşit geliştirme/ ıslah çalışmaları, öğrenci uygulamalarında materyal olarak kullanılması da amaçlanıyor.
Niğde Bağlarını Teniden Canlandıracağız
Aşılanan yedi farklı üzüm çeşidi asma fidanının öğrencilerle diken NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘‘Bugün Niğde’miz için çok büyük öneme sahip olan Niğde Bağlarının canlanması için güzel bir çalışma yapıyoruz. Niğde Bağlarımızın Bor’da yaklaşık 10 dönümlük araziye yedi farklı çeşidin dikimini öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdik. Bağımızı 50 dönüme, daha sonra da 100 dönüme büyütmeye çalışıyoruz. Buradan yetişen köklerimizi de Niğdeli üreticilerimize ücretsiz bir şekilde dağıtacağız."
30 Dekar Araziye Sebze Dikildi
Öte yandan yine her yıl olduğu gibi sebze ve kavun karpuz dikimleri de öğrencilerle birlikte gerçekleştirildi. Yetiştirilen ürünlerin NÖHÜ satış ofisleri aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılacağını belirten Rektör Uslu, ‘"Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan arazilerimize uygulamalar için 30 dekar arazide kavun, karpuz, salçalık domates, sofralık domates, kapya biber, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık sebzelerinin farklı çeşitlerinin dikimi yapıldı. Arazimizde hem ıslah çalışmaları hem çeşitliliği arıtmak için güzel bir ARGE çalışması oluyor. Buradan elde edilen hasadı da Niğdeli tüketicilerimize satış ofislerimiz aracılığıyla ulaştıracağız." şeklinde konuştu.