Hava Durumu

NİTSO'dan üreticiler için açıklama: Ürünler yok olma noktasına geldi

NİTSO, Niğde'de ve Türkiye'nin birçok ilinde yaşanan zirai don felaketi sonrası Niğde Elma Üreticileri Birliği'nin de katılımıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, üreticilerin yaşadığı olumsuz süreçte gerekli desteklerin sağlanması gerektiği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2025 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2025 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
NİTSO'dan üreticiler için açıklama: Ürünler yok olma noktasına geldi

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) Başkanı Şevket Katırcıoğlu, bölgede son yılların en sert soğuklarının yaşandığını belirtti. Bazı bölgelerde sıcaklıkların -15 derecenin altına indiğini ifade eden Katırcıoğlu, elma, kiraz, nektarin, kayısı ve üzüm gibi meyve bahçelerinde ciddi hasarlar oluştuğunu vurguladı. Üreticilerin büyük emeklerle yetiştirdiği ürünlerin bu doğal afetle adeta yok olma noktasına geldiğini söyledi.

Katırcıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) zirai don olayına ilişkin kurulması planlanan araştırma komisyonunu memnuniyetle karşıladıklarını ancak bu komisyonun çalışmalarına vakit kaybetmeden başlaması gerektiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın destek açıklamalarının ise üreticilere moral verdiğini ifade etti.

Üreticiler Net Taleplerle Seslendi

Zarar gören üreticiler şu taleplerde bulundu:

Etkilenen bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi

Mevcut tarım kredilerinin faizsiz olarak en az bir yıl ertelenmesi

Ürün kaybına göre uzun vadeli ve faizsiz yeni kredilerin verilmesi

Doğrudan ayni ve nakdi destek sağlanması

SGK ve Bağ-Kur prim ödemelerinde kolaylık tanınması

Sulama amacıyla kullanılan elektriğin bir kısmının devlet tarafından karşılanması

Elma Üreticileri Birliği’nden TARSİM Eleştirisi

Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, çiftçilerin TARSİM sigortasına mesafeli durduğunu, bunun nedeninin ise uygulamadaki iletişim eksiklikleri ve sigorta maliyetlerinin yüksekliği olduğunu belirtti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TARSİM sigortası bulunmayan ancak ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere de destek verileceğini açıklamasının üreticiler için sevindirici olduğunu vurguladı.

Kaplan, sürdürülebilir üretimin tehlike altında olduğuna dikkat çekerek; çiftçilerin vergi ve sigorta borçlarının ertelenmesini, faizsiz uzun vadeli krediler verilmesini, küçük aile işletmelerine özel destek sağlanmasını ve meyve işleme tesisleri gibi dolaylı etkilenen sektörlerin de destek kapsamına alınmasını önerdi.

Afetin Etkisi 2026’ya Kadar Sürebilir

Bu don olayının yalnızca 2025 yılını değil, 2026 sezonunu da etkileyebileceğini söyleyen Kaplan, “Bu yıl ürün elde edemedik, 2026’da da ürün beklemiyoruz. Kalıcı üretim için desteklerin artırılması şart” dedi.

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısı, üreticilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek ve yetkililerin ivedilikle harekete geçmesini talep etmek amacıyla düzenlendi. Toplantıya NİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu’nun yanı sıra, Niğde Ticaret Borsası (NTB) Başkanı Zafer Uyanık, Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alim Yeşil, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, NİTSO Meclis Başkanı Serdar Ecemiş, NTB Meclis Başkanı Haluk Çakmak ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri katıldı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.