Hava Durumu

Kemerhisar beyaza büründü

Niğde Kemerhisar Beldesinde tarihi su kemerleri karla kaplandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2022 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2022 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Kemerhisar beyaza büründü

 Danyal Oral objektifinden Kemerhisar.. 

Kemerhisar Niğde'nin Bor İlçesine bağlı bir beldedir.. 

Bahçeli Kasabası’nda bulunan ve Roma havuzu adıyla adlandırılan antik havuza hayat veren kaynak suyunun Roma Devri'nde yapılan kemerlerle taşınmasına yönelik oluşturulan kemerlerden dolayı kasaba Kemerhisar adını almıştır. 

Roma havuzundan itibaren Kemerhisar Kasabası içlerine kadar ki bölümde kemerler toprak altındadır. Kalan bölümdeki ve kazı alanına kadar olan kemerler ise toprak üzerindedir Halen büyük bir bölümü ayakta bulunan su kemerleriyle Roma havuzundan şehre su taşınmaktaydı.

Su kemerleri M.S. II-III. yüzyıllara aittir. Tyana Ören yeri I.II. ve III. dereceli arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Tarih öncesinden Hititler’in yıkılışına değin pek çok uygarlığa mekân olan Kemerhisar(Tyana), Hititler döneminde Tuwanuwa, Roma’da ise Tyana olarak tanınmaktadır. Tuwanuwa Geç Hitit Dönemi'nin başkentidir.

Ünlü kral Warpalawa İ.Ö.738–715 yıllarında bu kentte hüküm sürmüştür. M.Ö.30-M.S. 395 yıllarını kapsayan Roma Dönemi'nde, Kemerhisar(Tyana) yoğun yapılaşma ile tarihinin en önemli evresini yaşadı.

Antik kent saraylarla, tapınaklarla, su kemerleriyle ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumuna geldi. Tyana’nın en parlak dönemi hiç kuşkusuz Roma Çağı'dır.

Bu dönemde iki kez Güney Kapadokya Krallığı’nın başkentliğini yapmıştır. 

Foto Danyal Oral - Arda Oral 

Kaynak Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.