Hava Durumu

UZUN; ‘’ Ulukışla’da ihaleye açılan maden sahaları orman arazisi içinde’’

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü tarafından 61 ilde toplam 344 maden sahası için ihaleye açılan ilan içinde Niğde’nin de 11 maden yatağı yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2022 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2022 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
UZUN; ‘’ Ulukışla’da ihaleye açılan maden sahaları orman arazisi içinde’’

Ulukışla ilçesinde 3’ü Gümüşköy, 4’ü Tekneçukur, 2’si Emirler ve 2’si Porsuk köyleri civarında yer alan maden sahaları ile ilgili açıklama yapan İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun ihaleye açılan alanların orman arazisi içinde yer aldığını söyledi.

İl Başkanı Uzun yaptığı açıklamada söz konusu maden yataklarının Niğde’nin her geçen gün azalan orman varlığını daha da tehdit ettiğini, ihaleye açılan 11 maden yatağının tamamının ise Ulukışla’nın orman arazileri içerisinde yer aldığını ifade etti.

Uzun; ‘’ Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye açılan maden yatakları Niğde’nin her geçe gün azalan orman varlığını daha da tehdit etmeye devam ederken, hali hazırda açık ve işler durumda 10’larca kalsit ve kil tipi maden yatağı yüzlerce yıl yetecek rezervine rağmen neden orman arazileri yok edilerek yenileri açılıyor allayabilmiş değiliz. 
Geçtiğimiz günlerde Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü’nün duyurduğu ve aralarında Niğde’nin de bulunduğu 61 ilde toplam 344 maden sahası için ihale ilanın da Niğde’de tam 11 maden yatağı belirlenmiş durumda. Bu 11 maden yatakların tamamı ise Ulukışla ilçemizin orman arazileri içerisinde yer alıyor.
Niğde ihale edilecek arazi varlığında 61 ‘ilin ilk 4’ncü sırasında yer aldı. Bu ciddi bir rakam.
Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü verilerine göre bu 11 maden bölgesinin tamamının Ulukışla ilçesinde olduğu tespit edildi. Ulukışla’daki maden sahalarının 3’ü Gümüşköy, 4’ü Tekneçukur, 2’si Emirler ve 2’si Porsuk köyleri civarında yer alıyor.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın orman arazileri ve zeytinliklerin maden sahalarına açılması konusunda yayınladığı yönetmelik ile ciddi tepki çekmişti.
İlanda 2 gurup şeklinde açılacak maden sahaları II (c) Grubu Madenler ve I (b) Grubu Madenler şeklinde ayrıldı. 2 gurupta ihale edilecek olan sahalar ilçenin çoğunlukla orman varlıklarının olduğu bölgelerde yer alması ise dikkat çekici.
Toplam 7 adet belirlenen II(c) Grubu Madenlerin vasfı ise; “Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan entegre çimento, kireç ve kalsit öğütme tesisinde kullanılan kayaçlar” şeklinde, 4 adeti ise I(b) Grubu Madenler ise; “Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar” şeklinde belirlendi.
Bilindiği üzere ilimiz kalsit madenciliği konusunda dünya da oldukça önemli bir yere ve potansiyele sahip bir şehirdi.
Şehrin muhtelif bölgelerinde 10’larca kalsit madeni ve yatağı belki de dünyaya yüzlerce yıl yetecek kadar önemli bir maden yataklarına sahipken, dünya piyasasında önemli bir liderlik konumu varken, verimsiz arazilerde devam ettirilen madenciliğin verimli orman arazilerine yok edercesine yeni alanlar ile gereksiz adımlar ile kararlar alınmasını kabul etmek mümkün değil. 
Orman varlığı ile bölgenin en önemli bölgelerinden olan Ulukışla ilçesinde açılacak olan maden yataklarının bölgede ne gibi çevresel etkilere sebep olacağı ise henüz bilinmiyor.
ben yaptım oldu mantığı ile ülkeyi ve Niğde’yi değerlerinden ve doğal varlıklarından mahrum eden ve etmeye de devam edenler, bu ülkenin başında oldukları sürece yerin altını da üstünü de değil deşik etmekte kararlı gözüküyor.
Kısacası bu yerin üzerindeki değerleri yerin altındaki karlı işlere tercih eden bu zihniyet 2023 seçimlerinde yada olası erken seçimde tasını tarağını toplayıp gidecek. Bu da millerimize sözümüz olsun.  ‘’dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.