Hava Durumu

Tarım sigortalılarına tercih hakkı

Niğde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nail Van, “Tarımda çalışan sigortalılarımızın prim ödeme sürelerinde tercih hakkı sağlanıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2022 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2022 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Tarım sigortalılarına tercih hakkı

Çiftçiler yeni düzenlemeye göre 6 aylık ve 1 aylık dönemlerinde borçlarını ödeyebilecek. 

01 Ocak 2022 tarihinden itibaren Tarım Bağ-Kur Ocak-Haziran dönemi primlerini Temmuz ayı sonuna, Temmuz-Aralık dönemi primlerini takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar ödemelerine imkan tanındığını belirten Van,“Sigorta primlerini aylık olarak ödemeye devam edecekleri gibi, altışar aylık dönemler halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı olmaksızın ödenebilecektir.Dönemsel prim ödemelerinde ocak ve temmuz aylarının son günü resmi tatile rastlanılması halinde, resmi tatili izleyen ilk iş günü son ödeme tarihi olarak kabul edilecektir” diye konuştu.

Van açıklamasını şu şekilde sürdürdü, “18.08.2021 tarihli ve 31572 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi (Tarım Bağ-Kuru) ile Kanunun Ek 5 inci maddesi kapsamındaki sigortalıların (Ek-5 Tarım) 01.01.2022 tarihinden itibaren Ocak-Haziran dönemi primlerini Temmuz ayı sonuna, Temmuz-Aralık dönemi primlerini takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar ödemelerine imkan tanınmıştır. 2022 yılından itibaren sigorta primleri aylık olarak ödemeye devam edecekleri gibi, altışar aylık dönemler halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı olmaksızın ödenebilecektir. Dönemsel prim ödemelerinde Ocak ve Temmuz aylarının son günü resmi tatile rastlanılması halinde, resmi tatili izleyen ilk iş günü son ödeme tarihi olarak kabul edilecektir. 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalıların her ay 4B Bağkur Cari Prim Tahsilatı, 4B Bağkur Geçmiş Dönem Prim Tahsilatı ve 4B Bağkur İçinde Bulunulan Ay Tahsilatı sorguları ile, Ocak ve Temmuz aylarında söz konusu sorgulara ek 4B Bağkur Tarım İçin Dönemsel Tahsilatı sorgusu aktif olacaktır. Bağkur Tarım İçin Dönemsel Tahsilatı sorgusu dışındaki sorgular 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin (b) bendinin (4) numaralı alt bendi dışındaki 4/b sigortalıları (zorunlu ve isteğe bağlı) için de yukarıda belirtildiği şekilde çalışacaktır. 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalılar (Tarım Bağ-Kuru) ile Kanunun Ek 5 inci maddesi kapsamındaki sigortalıların (Ek-5 Tarım), 2022/Ocak ayından itibaren Ocak-Haziran dönemi primleri Temmuz ayı sonuna kadar, Temmuz-Aralık dönemi primleri de takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar ödenebileceğinden, söz konusu sigortalılar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Kanunun 67 nci maddesine göre sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına olanak getirilmiştir”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.