Hava Durumu

Sular Altında Kalan İlçe: Yusufeli

Artvin’in en büyük ilçesi olan Yusufeli, Çoruh Nehri’nin üzerine kurulan Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2023 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2023 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Sular Altında Kalan İlçe: Yusufeli

26 Şubat 2013 tarihinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile temelleri atılan ve 22 Kasım 2022 tarihinde açılışı gerçekleştirilen, 270 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 5’inci en yüksek barajı olma özelliğini taşıyan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin bulunduğu Artvin’in Yusufeli ilçesi nehir yatağında olduğundan dolayı sular altında kalacağı için ilçede bulunan son yerleşim yerleri de boşaltıldı. İnşası tamamlanan ve su tutmaya devam eden Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin Türkiye ekonomisine yıllık yaklaşık 6 milyar lira katkı sağlayacağı öngörülüyor. Santralden elde edilen elektrik ise Antalya’nın tamamına, yerli otomobil TOGG’un da 750 bin adedine yetecek seviyede olacak.

ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLIYOR

29 Mayıs 2023 tarihinde elektrik üretiminin başlayacağı Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde gün geçtikçe su seviyesi de artıyor. Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen santralin 540 MW kurulu gücü ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretmesi bekleniyor. Yusufeli ilçesinden geçip Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri üzerinde bulunan Yusufeli ilçesi ve ilçeye bağlı bazı köyler,  gün geçtikçe sular altında kaldığı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından daha önce belirlenen ve yine ilçe sınırları içinde yer alan yeni yerlere taşınmıştı.

İLÇEDE SU SEVİYESİ 80 METRE!

İlçede terk edilen köyler, zemine sıfır konut ve işyerlerinin sular altında kalmasının ardından su seviyesi yaklaşık 80 metreye çıkarak, yüksek kesimlerde yer alan apartmanlara da ulaştı. 30 saniyede 30 milyon metreküp su akışı ile dünya çapında çok önemli bir konuma sahip olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, elektrik üretiminde dünyada adından söz ettiren projeler arasına girmeyi başardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.