Niğde İl Göç İdaresi Koordinatörlüğü Avrupa Birliği Uyum Buluşmaları çerçevesinde yapılan oturuma Vali Şimşek başkanlık yaptı. Oturuma NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Kamu kurum müdür ve temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Afgan ve Suriyeli misafirler katıldı.
Vali Şimşek Açılış konuşmasında şunları ifade etti: “Tarihten günümüze insanoğlunun olduğu her yerde “göç” olgusu var olmuştur. Özellikle kendi tarihimize baktığımızda göç etmek dilimizde, kültürümüzde, geleneklerimizde hep yer bulmuştur.
Bugüne geldiğimizde ise ülkemiz, bulunduğu jeopolitik konum, komşu ülkelerde yaşanan savaşlar, siyasi istikrarsızlar ve başlıca olumsuzluklar nedeni ile yoğun bir şekilde göç almıştır.
Özellikle 15 Mart 2011 yılında Suriye’nin güneyinde bulunan Dera ilinde bir grup gencin düzenlediği rejim karşıtı barışçıl gösterilerle başlayan iç savaş sonrası yaşanan çatışmalardan dolayı ülkesini, vatanını, toprağını, ailesini, annesini, babasını belki evladını terk etmek durumunda kalanlar, kardeşleri olarak bildikleri bizlere sığındılar.
Tabi bu süreçte geçmişten bu yana mazlum ve mağdurlara sahip çıkmış bir ecdadın temsilcileri olarak dün olduğu gibi bugün de bize sığınanlara kucak açtık.
Suriye başta olmak üzere Afganistan, ırak ve Afrika ülkelerinden ülkemize doğru yaşanan göç hareketleri sonrasında sosyal uyumun sağlanması noktasında yapılan çalışmaların çok kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum. Bundan dolayı başta kamu kurumlarımız olmak üzere STK’larımız ve Niğdeli vatandaşlarımız, İlimizde bulunan misafirlerimize olabildiğince ilgi göstermeye, onların sorunlarının çözümüne yardımcı olmaya çalıştık. Ve bu doğrultuda çalışmalarımız devam etmektedir.
Sosyal uyum, misafirlerimizin bulunduğu yerlerde kendisini rahat ve huzurlu hissetmesi, temel insani ihtiyaçlarını insan onuruna yakışır bir şekilde karşılayabilmesi, göçmen ve ev sahibi toplum arasında birlikte yaşama kültürünün gelişmesi, uyumun ahenkli bir şekilde toplumsal yaşamın akışını sağlanması, sosyal istikrarın hem sağlanması hem de teminat altına alınması açısından son derecede önemlidir.
Tabi ki; uyum tek taraflı bir konu değil, hem ev sahibi için, hem de misafir için ortak bir paydadır. Bunun hemen kısa sürede gerçekleşecek bir şey olmadığının da farkındayız. Emek ister, sabır ister, en önemlisi de hoşgörü ister.
Görüyoruz ki; biz Niğde’de bu konuda iyi bir noktadayız. Memnuniyetle görüyoruz ki bugüne kadar uyum ve kaynaşma noktasında bir sıkıntı yaşanmadı.
Ümit ediyorum ki; zaman içerisinde bu uyum daha da gelişecek, ilimizdeki konuklarımız, hukuk sistemimizi, eğitimimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi öğrenecekler. Hem bizim etki ve katkılarımızla hem de misafirlerimizin etki ve katkıları ile gelişecek"
Niğde İl Göç İdaresi Müdürü Ömer Taşçı tarafından ilimizdeki göçmen ve topluma uyumlarıyla ilgili kısa bilgi paylaşıldı.
Taşçı: “Türkiye’de 3 milyon 600 bin Suriyeli insanlar yaşamaktadır. 900 bin ikamet izniyle yaşayanlar var. 322 bin de uluslararası koruma kapsamında misafirlerimiz bulunmaktadır. Toplam göçmen sayısı 4 milyon 800 bin insan yaşamaktadır. Üçüncü kişilere bağımlı olmadan bağımsız hareket edebilmeleri için ‘Göç ve Uyum’ konularında bilgilendirme yapmaktayız. Ülkemizdeki yabancıların internet üzerinden ulaşabilecekleri online destek hatlarımız da mevcuttur. Topluma uyum sağlamaları adına da çeşitli etkinlikler düzenleyerek daha kolay adapte olmaları için çalışmalarımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
NİĞDE'DE 12 BİN 30 GÖÇMEN VAR
Niğde Göç İdaresi Müdürü Ömer Taşçı tarafından paylaşılan bilgilere göre; Niğde'de Geçici Koruma statüsünde 6 bin 716, Uluslararası Koruma Statüsünde 3 bin 264, İkamet İzinli statüsünde ise 2 bin 50 olmak üzere toplam 12 bin 30 göçmen bulunuyor.
Niğde'ye Geri Gönderme Merkezi hakkında bilgi veren Taşçı; Tesis arazisi 40 bin metrekare olan merkezin 14 bin 700 bin metrekaresi kapalı 25 bin 300 metrekaresi ise açık alandan oluştuğunu söyledi.
Niğde İl Göç İdaresi Müdürü Ömer Taşçı'nın kısa bilgi notunun katılımcılarla paylaşılmasının ardından program basına kapalı olarak devam etti.