Hava Durumu

Seyir halindeyken tespit edilecek !..

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kirliliğine karşı başlattığı ‘Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi’ 81 ilde hayata geçirildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2022 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2022 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Seyir halindeyken tespit edilecek !..

AMAÇ HAVA KİRLİLİĞİNİN AZALTILMASI 

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) projesiyle ilimizde egzoz nedeniyle çevreyi kirleten araçlar, seyir halindeyken tespit edilecek. Uygulamayla birlikte ölçüm yaptırılmayan araç sayısının düşürülerek ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması sağlanacak. 

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Proje kapsamında ASELSAN A.Ş. tarafından yerli, milli yazılım ve teknoloji kullanılarak hareketli ve sabit konumda, her türlü hava koşullarında hizmet verebilecek Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları geliştirildi. Söz konusu cihazlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü denetim araçlarına monte edilerek, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları trafikte otomatik olarak akışı aksatmadan tespit edilecek. 

Egzoz ölçüm cezası 2 bin 815 lira !.. 

Öte yandan, Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği gereğince hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, diğer araçların (ticari) ise ilk 1 yaş sonundan başlamak üzere devamında yılda bir kez egzoz ölçümünü yaptırmaları gerekiyor.

2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası 2 bin 815 TL olarak belirlendi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.