Hava Durumu

Şehrin göbeğindeki bu enkaz neden kaldırılmıyor?

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.6 ve 7.7 şiddetindeki yıkıcı depremler nedeniyle Niğde’de ağır hasan alan ve kontrollü bir şekilde yıkılan binaların enkazları, yıkımın üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen hala kaldırılmadı.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Şehrin göbeğindeki bu enkaz neden kaldırılmıyor?

Türkiye’yi derinden sarsan ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 şiddetindeki yıkıcı depremlerin etkileri sürüyor. 11 ilde ağır yıkımlara neden olan depremler, bazı çevre illerde de hasar yol açmıştı. Hasar alan 11 il dışında olan illerden birisi olan Niğde’de de depremlerden dolayı ağır hasar alan ve yıkımına karar verilen 16 bina için çalışmalar sürerken geçtiğimiz hafta Şahinali Mahallesinde bulunan bazı binaların yıkımı kontrollü bir şekilde gerçekleştirildi. Belirlenen sırayla gerçekleştirilen özel mülkiyetli bu binaların yıkımının üstünden 28 gün geçmesine rağmen cadde üzerinde bulunan enkazlar için hala kaldırma çalışması başlatılmadı.

HASTALIK VE GÜVENLİK RİSKİ VAR

Yıkımdan dolayı ortaya çıkan toz taşınımı ile hastalık, asbest riski ile beraber kanalizasyon giderleri nedeniyle zaman zaman kötü koku çevre halkını rahatsız ederken, küçük çocukların enkaz etrafında oyun oynaması ve bulunması ise vatandaşları tedirgin ediyor.

ENKAZDAN HURDA DEMİR KESİLİYOR!

Mahallesi sakinlerinin ifadelerine göre gece saatlerinde enkazda demirleri kesmek suretiyle götürmeye çalışan kişilerin de olduğu belirtilen yol kenarında bulunan bu enkazların etrafında ise çoğu kopmuş olan plastik güvenlik şeridinden başka herhangi bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Şehrin göbeğinde estetik açıdan da oldukça kötü bir görüntüye sebep olan enkazların neden kaldırılmadığı ise belli değil. Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin hemen 2-3 gün sonrasında bile birçok noktada enkaz kaldırma çalışmalarına ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından başlanırken Niğde’de bu enkazın neden bekletildiği ise bilinmiyor. Aynı cadde üzerinde bulunan ve yıkımına karar verilen bir başka binanın enkazı ve Niğde Adliyesi karşısında bulunan ve depremden ağır hasar alarak yıkımına karar verilen binanın enkazı ise yıkımdan birkaç gün sonra kaldırılmış, bölgede yıkımdan sonra meydana gelen kötü görüntü, asbest riski, güvenlik ve kötü koku gibi riskler ortadan kaldırılmıştı. Çevre sakinleri tehlike saçan bu enkazın en kısa sürede ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından kaldırılmasını istiyor. 

HABER: MUSTAFA  ALTINER

İlgili binaların 26 Eylül 2023 tarihinde yıkım görüntüleri

          

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.