Hava Durumu

Şanlı tarihimizin kutlu zaferi ‘Kut´ül Amâre’ 107 yaşında

1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı devletinin, Çanakkale savaşından sonra en önemli zaferlerinden biri olarak kabul edilen 29 Nisan 1916 Kut’ül Amare’nin üzerinden 107 yıl geçti.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2023 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2023 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Şanlı tarihimizin kutlu zaferi ‘Kut´ül Amâre’ 107 yaşında

Bundan tam 107 yıl önce Irak'ın doğu kesiminde yer alan Dicle Nehri kıyısındaki Kut şehri yakınlarında konuşlanmış olan İngilizlerin kuşatılmasıyla başlayan Kut'ül Amare Savaşı, Halil Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend komutasındaki İngiliz ordusu arasında gerçekleşti.

29 Nisan 1916'da Hint Denizi'nin güvenliğini sağlamak ve Mezopotamya bölgesini işgal etmek için Irak'a saldıran İngiliz birlikleri, Selman-ı Pak'ta Türk birliklerine yenilince, Kut'ül Amare bölgesine çekilmek zorunda kaldı. Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla zaferle sonuçlanmıştır.  

Halil Kut Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend komutasındaki 5'i general 277 İngiliz zabiti olmak üzere toplamda 13 bin 300 kişilik İngiliz birliklerini teslim aldı. Halil paşa komutasındaki Osmanlı ordusu İngiliz birliklerini 29 Nisan 1916'da teslim almasının ardından, "Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz" sözleriyle duyurduğu Kut'ül Amare Zaferi'nde  Osmanlı ordusu 10 bin şehit ve binlerce yaralı verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.