Hava Durumu

SAKA İLE BAŞLADI ŞİMDİ 5 YIRTICI KUŞ BESLİYOR

Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Barlas Potukönen Türk geleneği doğancılığı yaşatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2022 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2022 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
SAKA İLE BAŞLADI ŞİMDİ 5 YIRTICI KUŞ BESLİYOR

Hızının saatte 360 km’nin üzerine çıkabildiği tahmin edilen ve bu özelliği sayesinde ucak ve motosiklet tasarımlarına esin kaynağı olan bir kuş türü.


Dünyada peregrine falcon, kendi coğrafyamızda ise doğan olarak biliniyor.
İnsan gözünden 8 kat daha uzak mesafeyi görme özelliği olan doğanlar, doğada 7-8 yıl insan kontrolü altında ise 18-19 yıl yaşayabiliyor.
Türk kültüründe geçmişten bugüne kadar hep var olan doğancılık Osmanlı’da da önemli bir yere sahip. 
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Barlas Potukönen bu yaşam tarzını çocukluğundan bu yana benimsemiş bir isim.
Niğde’nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen 5 tane doğan besliyor.
Türkiye’de ticaretinin yasak olduğu yırtıcı kuşlara sahip olabilmek için atmaca sertifikası almak kuşları yurt dışından getirmek için ise Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu yani CITES belgesine sahip olmak gerekiyor.


Çocukluğunda saka kuşu ile başlayan kuş sevgisini yırtıcı kuşlar besleyerek devam ettiren Barlas Potukönen 40 senedir bu yaşam tarzını benimsemiş.
Potukönen; "Aslına çocukluktan beri kuş merakım sakayla başladı ondan sonra atmaca ondan sonra da sırf yırtıcı kuşlar oldu. 55 yaşındayım 40 senedir bu işi yapıyorum. Ben peregrine falcon yani doğan besliyorum.Türkçede kavram karışması oluyor şahin yada başka isimler takıyorlar fakat gerçek ismi öz türkçede önce sungur sonra doğan bu kuşun. Bunların peregrine ırkını besliyorum ben. Evrenin yaşayan en hızlı canlılar bunlar. Nadide hayvanlar tarihte Sümer’den başlar. Mısır hatta Osmanlı padişahlarının hepsi doğancıydı. Hemen hemen her padişahın kuşları vardı. Bu bir yaşam şekli ve Türklerden geliyor aslında. Bunu yapmanız için bizim ülkemizde atmacacılık sertifikası almanız lazım önce işi öğrenmeniz ve usta atmacacı olmanız gerekiyor ondan sonra yurt dışından CITES belgesi olan yırtıcı kuşları sahiplenebiliyorsunuz. Her kuşun CITES belgesi olması lazım ki siz sahiplenebilesiniz atmacacılık sertifikası lazım ki doğaya çıkabilesiniz bunlara haizseniz çok güzel bir yaşam şekli oluyor" dedi.


2013 yılında üretici belgesi de alan Potukönen, "Bu bizim ata geleneğimiz ama Avrupa’ya bakıyorsunuz her yerde üreticiler var çok güzel kuşlar üretiyorlar ülkemizde hiç yok. Ben başvurdum ama damızlıkla yapılacak bir iş, zor bir iş daha yavru alamadık ama inşallah bir yavrumuz olsun istiyoruz" dedi.


Muhteşem Yüzyıl, Diriliş Ertuğrul gibi dizilerde rol alan dünyaca ünlü telefon markasının reklam yüzü de olan kuşlara sahip Potukönen, kuşlarının özgürlük hissini yaşamaları için haftada 3-4 kez doğaya çıkarıp uçuruyor, sağlıklı kalmaları için ise beslenmelerine özen gösteriyor.


Potukönen; "Kuşlar sizi tanıyorlar tabi çünkü siz besliyorsunuz en az haftanın 3 günü çıkarıp bunları uçuruyoruz, uçuşlarını kontrol ediyoruz, similasyon bir av gösteriyoruz mutlu oluyor ,karnı doyuyor, tüylerini kabartıyor ondan sonra tekrar alıp mutlu bir şekilde buraya koyuyoruz. Antrenmanlarına, uçuşlarına minimum 3 gününüzü vermeniz lazım ki hem göğüs kasları hem uçuş kabiliyetleri hemde stresleri azalsın diye. Ülkemizde bu işin ticareti yok olmaması da lazım ancak üreticilerin olması gerekiyor, özellikle gençler öğrenmeli, merak etmeli, doğaya çıkmalı bunlarla beraber doğada bütünleşmeli" diye konuştu.

Türkiye’de üretici olmadığı için yırtıcı kuşlar yurt dışından temin ediliyor.
Peregrine falcon meraklıları ise her sene Dunai, Katar gibi ülkelerde düzenlenen festivallerde bir araya geliyor. 5 yırtıcı kuşa sahip olan Barlas Potukönen ise festivallerde Türkiye’yi temsil ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.