Terör örgütü PKK, 5-7 Mayıs tarihlerinde düzenlediği 12. Kongresi'nin kararlarını kamuoyuyla paylaştı. Kongrede alınan kararlara göre PKK, silahlı mücadeleyi sona erdirme ve örgütü feshetme kararı aldı.
9 Mayıs'ta yapılan açıklamaya göre, iki farklı alanda birbirine paralel gerçekleştirilen kongrede "Abdullah Öcalan'ın çağrısı doğrultusunda tarihi kararlar alındığı" belirtildi ve bu kararların kamuoyuna açıklanacağı duyuruldu. PKK'nın sonuç bildirgesinde, "Önder Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı açıklamayla başlayan süreç, gerçekleştirdiği çok yönlü çalışmalar, sunduğu çeşitli perspektifler doğrultusunda 5-7 Mayıs tarihlerinde toplanan 12. Parti Kongremiz başarıyla tamamlandı." ifadelerine yer verildi.
Bildirgede, "PKK'nin Olağanüstü 12. Kongresi, PKK mücadelesinin Kürt sorununu demokratik siyasetle çözme noktasına getirdi ve bu anlamda PKK'nin tarihi misyonunu tamamladığı değerlendirildi. Bu çerçevede, PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Öcalan tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK'nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadeleye son verilmesi kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı" ifadelerine yer verildi.
Türk-Kürt ilişkilerinin yeniden şekillendirilmesi çağrısı yapılan bildirgede, "Bu süreçte, Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi sorumluluğunu üstlenmesi önem taşımaktadır. Ayrıca, hükümet ve ana muhalefet partisi başta olmak üzere mecliste temsil edilen tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, din ve inanç toplulukları, demokratik basın kuruluşları, kanaat önderleri, aydınlar, akademisyenler, sanatçılar, işçi-emekçi sendikaları, kadın-gençlik örgütleri, ekolojist hareketleri sorumluluk alarak barış ve demokratik toplum sürecine katılmaya davet ediyoruz" denildi.
SÜREÇ NASIL BAŞLADI, NASIL DEVAM ETTİ?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim'de partisinin grup toplantısında "Teröristbaşının tecridi kalkarsa, TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen sona erdiğini ve örgütün dağıldığını ilan etsin." sözlerini söyledi.
Bahçeli'nin bu açıklamasından sonra, DEM Parti heyeti 26 Kasım 2024'te terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'la İmralı'da görüşmek amacıyla Adalet Bakanlığı'na resmi başvuruda bulundu. 9 Aralık 2024'te Bahçeli, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın yeni bir başlangıç çağrısını içeren konuşmasını alkışladı.
27 Aralık 2024'te Adalet Bakanı Tunç, DEM Parti'nin talebine olumlu yanıt verdi. Bunun sonucunda, DEM Parti'nin PKK lideri Öcalan ile ilk görüşmesi 28 Aralık Cumartesi, ikinci görüşmesi ise 22 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirildi. Ardından DEM Parti heyeti çeşitli partileri ziyaret etti ve 16 Şubat Pazar günü Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.
17 Şubat Pazartesi günü Süleymaniye'de Bafil Talabani ve Kubat Talabani ile yaptıkları görüşmelerin ardından, Öcalan'la bir görüşme daha yapan DEM Parti heyeti, İmralı Adası'ndaki görüşmenin ardından bir açıklama yaparak Öcalan'ın mesajını okudu. Öcalan, "Silahları bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrıyı tarihi bir sorumlulukla üstleniyorum." dedi. Açıklama öncesinde Öcalan'ın İmralı Adası'ndaki son fotoğrafı da kamuoyuyla paylaşıldı.
Dem Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Mayıs'ta Parti Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "PKK'nın kongresini topladığını duyurması an meselesi. Bu önemli bir adım, sonrasında atılacak adımlar da büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı. Doğan'ın bu açıklamasının hemen ardından terör örgütü PKK, kongresini 5-7 Mayıs'ta yaptığını duyurdu. 12 Mayıs'ta ise terör örgütü PKK kendini feshettiğini ve silah bıraktığını ilan etti.