Hava Durumu

ORUCU BOZAN UNSURLAR

Ramazan ayının gelmesiyle orucu bozan durumlar merak edilmeye başladı. Sakız çiğnemek, sigara kullanmak, unutarak yemek yemek, aşı olmak vb. durumlar vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
ORUCU BOZAN UNSURLAR

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun en temel amacı Allah rızası için tutuluyor olmasıdır. Orucun  temel unsuru yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Siğara, alkol gibi maddeler orucu bozar. Her ne olursa olsun ağız yoluyla alınan her şey orucu bozar.

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI? 

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz.  Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” buyurmuştur. Oruçlu olan bir kimse oruç olduğunu hatırladığı an ağzındakileri yıkamalı ve orucuna devam etmelidir.

ORUÇLUYKEN SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Sakızların içinde çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple sakız çiğnemek orucu bozar.

AŞI OLMAK ORUCU BOZAR MI?

Besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

DUŞ ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burnundan su girip sindirim cihazına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validemiz Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir.

ORUÇLUYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRILIR MI?

 Sadece diş  tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.