Konuyla ilgili açıklama yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, üniversite bünyesindeki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde fotovoltaik ve silisyum teknolojileri üzerine odaklanılarak güneş enerjisi alanında öncü çalışmaların ve iddialı hedeflerin dikkat çektiğini belirtti. Ticari boyutta kristal silisyum heteroeklem güneş hücreleri üretimi ve güneş seviye (6N) saflıkta n-tipi ve p-tipi silisyum külçe üretimi yapabilen tek yükseköğretim kurumu olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin milli teknolojilerin geliştirilmesine öncülük ettiğini vurgulayan Rektör Uslu, konuşmasının devamında “M2 boyutundaki hücrelerde yüzde 22.5 verimlilik elde eden Merkezimiz, Merkez Müdürümüz ve Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ayşe Seyhan Hocamız ile ekibi tarafından yürütülen akademik çalışmaların yanı sıra sanayi iş birlikleriyle de yeni nesil enerji teknolojilerini geliştirmeye odaklanıyor. Kamu kurumları ve özel sektörle ortaklaşa yürüttüğümüz projelerle, "kumdan panele" tüm üretim sürecinin gerçekleştirilebildiği bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.” dedi.
“Bakanlığımızın Yeni Teşvik Kararı, Üniversitemizin Bu Alandaki Yerli Üretim Çalışmalarını Daha da Kıymetli Kılıyor”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının güneş paneli projelerine yönelik devlet teşviğiyle ilgili yerli güneş hücresi kullanımını zorunlu kılan yeni düzenlemesinin üniversitenin yerli güneş hücresi üretimi çalışmalarını daha da kıymetli kıldığını belirten Rektör Uslu, bu yönüyle Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin güneş enerjisi alanında yerli ve milli üretimi destekleyerek Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin bu alanda yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler geliştirmek, yenilikçi güneş panelleri tasarlamak, silisyum teknolojileri üzerine ileri araştırmalar yaparak üretim süreçlerini optimize etmek, güneş enerjisinin depolanması ve yönetimi konusunda yenilikçi çözümler üretmek gibi önemli hedeflere sahip olduğunu vurgulayan Rektör Uslu, “Ayrıca Üniversitemiz, araştırma sonuçlarını hızlıca sanayi uygulamalarına entegre ederek ticari başarıya dönüştürmek ve ülkemizin bu alanda yetişmiş insan kaynaklarına katkıda bulunmak gibi iddialı hedeflerle de geleceğe bakıyor.” dedi.
Rektör Uslu konuşmasında son olarak “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, bu alanda belirlediği hedefleri doğrultusunda, ülkemizin güneş enerjisi alanındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda kararlı adımlarla ilerlemektedir.” ifadelerine yer verdi.