Hava Durumu

NÖHÜ'ye bir TÜBİTAK desteği daha

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe’nin danışmanlığında, yine Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Orkun Gencer’in yürüttüğü "Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı ve Kara Lekeye Dayanıklılığı İle Kendine Uyuşmazlık Özelliklerinin Moleküler Markörler İle Belirlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
NÖHÜ'ye bir TÜBİTAK desteği daha

Projede Niğde elmalarının Türkiye'de ve dünyada yetiştirilen elmalarda rastlanan ateş yanıklığı ve kara leke hastalıklarına karşı dayanıklılıkları moleküler yöntemler ile araştırılıp ıslah çalışmalarında kullanılabilirliğinin ortaya konması amaçlanıyor. Ayrıca elmanın ülkemiz için küresel ve Niğde için de ulusal ölçekte ticari önemi yüksek bir meyve olması, Niğde için bir marka değer olması ve önceki çalışmalarda genetik anlamda bir potansiyel taşıdığının ortaya konması yönüyle özgün olan projenin çıktıları hem akademik hem ticari alandaki kuruluş ve araştırmacılar ile paylaşılacak. Böylece projeyle Niğde'nin marka değerlerinden biri olan Niğde Elması hakkında daha fazla akademik ve ticari çalışmanın yürütülmesi hedefleniyor.

Rektörden Tebrik Mesajı
Elmanın şehrimizin ekonomisi için çok önemli bir katma değer ürünü olduğuna vurgu yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Niğde’mizin marka değeri elmaya her zaman gereken önemi verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Bu durum Üniversitemizin öncü olduğu ve geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen, dünyada İtalya ile Çin’den sonra üçüncü elma fuarı ‘Uluslararası Elma Yetiştiriciliği Muhafazası ve Pazarlaması Fuarı’nda da görülmüştür. Hocamızın ve araştırma görevlimizin aldığı destek hem kendi başarıları hem de elmaya verdiğimiz önemin projede tekrar görülmesi yönlerinden bizleri sevindirdi. Ben buradan hocamızı ve araştırma görevlimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar dilerim.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.