Hava Durumu

Niğde'nin 60 yıllık kalaycısı Pala Mehmet usta

Niğde merkezde Burhan Mahallesinde ikamet eden Mehmet Kaya 60 yıldır bakır eşyalara işlediği kalay ile tanınıyor. Mesleğinin son temsilcisi olan Pala Mehmet usta ustasından öğrendiği kalaycılığı yaşatmaya çalışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2023 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2023 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Niğde'nin 60 yıllık kalaycısı Pala Mehmet usta

Dükkanına sabahın ilk ışıklarıyla gelen Pala Mehmet usta mesleğe başladığı ilk günkü gibi büyük bir heyecanla şekil verdiği bakır kazan ve tavaları ateşte kalayla parlatıyor. Şehirde yarım asırdan fazladır mesleği sürdüren Pala Mehmet usta müşterilerin getirdiği bakır mutfak eşyalarını geleneksel yöntemlerle yeni görünüme kavuşturuyor.

Gelişen teknolojiyle her yıl biraz daha önemini yitiren kalaycılığı büyük bir ustalıkla sürdüren Pala Mehmet usta bu mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu kendisinden sonra bu mesleği yapacak kimsenin olmadığını dile getiriyor.

“Kimse bu mesleği yapmak istemiyor”

Kalaycılığın eskisi kadar rağbet görmediğini, kaybolmaya yüz tuttuğunu dile getiren Pala Mehmet usta “Bu mesleğe 7-8 yaşlarında bir arkadaşım sayesinde başladım. Bu mesleği on sende ancak öğrendim kolay bir meslek değil. Şu an bu mesleğe çıkar bulamıyoruz. Kimse öğrenmeye heves etmiyor. Ben tek başıma çalışıyorum. Tek başıma zorlansam da çırak yetiştirmek istemiyorum. Ölmüş bir sanat kalaycılık, yetiştireceğim kişi aç kalır. Şimdiki gençlere kalaycılık mesleğini önermem. Hem çok zor hem de ekmek yiyemez.” dedi.

Pala Mehmet usta yaptığı işin süresinin bakırdan bakıra değiştiğini dile getiriyor.

“Bakırdan bakıra yaptığım işin süresi uzuyor. Kimisi yarım saat sürüyor kimisi üç dört saat. Çok zor bir meslek herkes üstesinden gelemez.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.