Hava Durumu

Niğde Kalesi Bölgesi Koruma Projesi Başladı

Niğde Kalesi Bölgesi Koruma ve Yenileme Projesi resmen başladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2021 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2021 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Niğde Kalesi Bölgesi Koruma Projesi Başladı

Niğde Kalesi Bölgesi Koruma ve Yenileme Projesi resmen başladı.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; Niğde’nin dönüşümünde olumlu etki sağlayacak proje hakkında bilgiler verdi. Belediye yıkım ekiplerinin çalışmalarına start veren Başkan Özdemir; “Niğde’nin belki de yüzyıllar sonra bile konuşulacak dönüşümüne ilk adımı attık” şeklinde konuştu.

PROJE İLE BİRLİKTE NİĞDE’NİN KADERİ DEĞİŞECEK

Başkan Özdemir konuşmasında projenin zorluğundan bahsederken, gerekli hassasiyetin de gösterildiğini belirtti.

“Geçtiğimiz Cuma günü ilk çalışmalarımızı yapmıştık. Niğde’nin seyrini değiştirecek projeye start vermiş olduk ama biliyorsunuz ki zor bir proje. Şu anda yenileme projesinin bulunduğu alan aslında 3. Derecede Arkeolojik SİT alanı. Kentsel Koruma Alanları da var. Tabi biz yetkimiz ölçüsünde yenilemeler yapacağız. Bu sebeplerden dolayı beklentimizden daha yavaş gidiyor ama çok zor bir proje olduğunu söylemeliyim. Bu proje ile birlikte Niğde’nin kaderi değişecek. Belki de onlarca yılına yüzlerce yılına etki edecek bir dönüşümden bahsediyoruz. İnşallah hayırlarla da tamamlamayı Allah nasip etsin diyorum”

YIKIM BAŞLADI TEMELİ BAHAR AYLARINDA ATILACAK

Niğde Kalesi giriş kapısında basın açıklaması yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “Niğde’nin çehresini değiştirecek projede yıkım işine başladık ama temel atma işine de ilkbahar aylarında tanık olacağız.

Geçtiğimiz haftalarda Kültür ve Turizm Bakanımız gelmişti. Alan ve proje hakkında bilgi verdik. Tabi bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile gerçekleştiriyoruz. Resmi gazetede de yayınlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Ankara’dan böyle güçlü bir destek çıkmasaydı bu projenin gerçekleşmesi çok zordu.

Kültür Varlıkları Koruma Kurumuyla da beraber çalışıyoruz. Proje içerisinde yer alan SİT alanları ve kültür varlıklarına zarar vermeden Niğde’nin çehresini değiştiriyoruz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL KORUMA VE YENİLEME PROJESİ

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Projenin detaylarını daha sonra kamuoyuyla da paylaşacağız. Bundan sonra daha hızlanacağız. Ama şunu yineleyelim bu bir ‘Kentsel Dönüşüm’ değil ‘Koruma ve Yenileme Projesi’. Bazı ulusal basında haberler yer aldı. Proje içerisinde yer alan tescilli binaların, taş yapıların zarar göreceği ile ilgili böyle bir durum söz konusu değil. Bizler ömrünü tamamlamış metruk binaların yıkımını gerçekleştiriyoruz. Tarihi değeri önemi olmayan tescillenmemiş binaların yıkımını gerçekleştiriyoruz.”

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ALDIK

Niğde Kalesi Koruma ve Yenileme Projesi hakkında; Acele Kamulaştırma Kararı almak istememelerine rağmen projenin gecikmesine nedeniyle böyle bir karar aldıklarına değinen Başkanı Özdemir, ticari dükkanlarda da anlaşma sağlanamaz ise Acele Kamulaştırma Kararı alacaklarını belirtti.

“Başlarda pek istemiyorduk ama acele kamulaştırma kararı aldık. Proje içerisinde yer alan konutlarla ilgili acele kamulaştırma kararımızı uyguluyoruz. Konut kısmında 73 parsel var anlaşmanın sağlanamadığı. Onlar da mahkemeye intikal etti. Hızlı bir şekilde Acele Kamulaştırma Kararı ile birlikte projemizin aksamasına izin vermeden devam edeceğiz.

Esnaf dükkanlarının bizlere bir teklifleri vardı. Daire değil de metre kare başına dükkan verilmesi yönünde. Projenin tam maliyeti ortaya çıkmadan metrekare teklifi yapamıyorduk. Şimdi projenin tam maliyetinin ortaya çıkması ile birlikte esnafımıza son teklifimizi de yapacağız. Amacımız esnafımızın hepsiyle anlaşmak. Gönül birliğiyle zorlamadan esnafımızın da işine yarayacak şekilde proje oluşturmak amacımız. Ticaride anlaşmazlık olursa orada da yine konutlarda olduğu gibi Acele Kamulaştırma Kararını uygulamak istiyoruz.”

ZARAR VERMİYORUZ

“2022 yılı ilkbaharda ilk temeli atmayı umuyoruz. Bu konuda kesin olarak bir tarih vermek çok zor. Çünkü alan çok zor bir alan yerin altından ne çıkacağını bilmeden çalışıyoruz. Mümkün olduğu kadar yer altına inmiyoruz. Çalışma yapan ekiplerimiz korunması gereken yapılara zarar vermemek ve yerin altından ne çıkacağını bilmediği için hassasiyetle çalışmalarını yürütüyor.”

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.