Hava Durumu

Niğde Elması Dünya Pazarında

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre Salonunda; Ticaret Bakanlığı İhracaat Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Niğde Elma Üreticileri Birliği tarafından yürütülen “Niğde Elması Dünya Pazarında” adlı program düzenlendi.  

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2022 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2022 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Niğde Elması Dünya Pazarında

Niğde Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan ve çok sayıda akademisyenin katıldığı programda elmanın yetiştirilme tekniklerinden, pazarlamaya kadar bir çok konu ele alındı.

Program açılışında konuşma yapan Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan; “Sayın Rektörümüze ev sahipliği çok teşekkür ediyoruz. Niğde elmamız cografi alma aşamasında. Cefakar çiftçilerimiz zor şartlarda, soğuk kurak mı derken üretim yapmaktalar. Ama meşakatli olduğu kadar da zevkli bir iş. Üretiyoruz ama birliğimizle birlikte ürünlerimizi de pazarlamamız gerekiyor. Konya bölgesinde 4 bin üyesi olan kooperatifler 350 bin ton elma üretirken, biz burada 150 çiftçi ile 350 bin ton elmayı işleyebilecek kapasitedeyiz. Tabi onlar 4 bin kişi bir araya gelebilirlerken, biz 150 kişi bir araya gelemiyoruz dedik. Birliğimizi de bu amaçla kurduk. İnşallah dünya pazarına da elmalarımızı satmak istiyoruz.”

NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu; “Türkiye’de yaklaşık 4,5 ton elma üretilirken bunun yaklaşık 450 bin tonu Niğde’de üretiliyor. Niğde yeni dikilmiş ve modern elma bahçesi bakımından da bir çok bölgeye göre daha iyi durumdadır. Elma üretiminde ilimiz ikinci sıradadır ve yaklaşık yüzde 15 gibi bir pay almaktadır. Elma üretiminde ülkemiz yüzde 6 oranında ihracaat yaparken, Niğde’de üretilen elmaların yüzde 35’i ihracata gitmektedir. Niğdemiz için elma önemli bir istihdam alanı oluşturmaktadır. Bu değerli pazarı uluslararası arenada daha iyi yere getirmek için güzel bir program oldu.”

Niğde Valisi Dr. Yılmaz Şimşek; Elma Niğde için büyük bir ekonomik değer, yabancı firmaların ilimizde geniş alanlarda elma üretimi yapmasıyla beraber, yerli üreticimizde üretimi hızlandırdı ve elmacılık Niğde’de büyük bir girişim kat etti. Niğde patatesiyle adından söz ettirirken, artık elmasıyla da adından söz ettirmeye başladı. Patates üretiminde birincilikten ikinciliğe düşen ilimiz, elma üretiminde üçüncülükten, ikinciliğe yükseldi. Önümüzdeki günlerde Niğde’nin ismi elma ile anılacak. Elma üretimindeki sorunları biliyoruz, birliğimiz bu sorunların çözümü için ciddi çalışmalar yapacak. Niğde bu sorunlarıda çözerek elma üretiminde piyasanın belirlendiği, ihracatçıların direkt olarak Niğde’ye gelip, Niğdeli üreticilerle muhatap olduğu bir il haline gelecek. İfadelerini kullandı.

HABER VİDEOSU 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.