Yapılan değerlendirmelerin ardından Elazığ ve Sivas'ın Gürün ilçesi de daha sonra bu kapsama girmişti.
Peki Niğde'de hasar durumu ne ?
Depremde ilk belirlemelere göre, 13'ü ağır, 50'dan fazla binanın da orta hasarlı olarak belirlendiği ilimizde, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir'in ifadesi ile çok sayıda bağımsız yapının risk taşıdığı (konut ve işyeri) biliniyor.
Başkan Özdemir sinyali verdi
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Ak Parti Niğde Milletvekili Yavuz Ergun ile birlikte depremde en çok hasarlı yapının bulunduğu Çayır, Sırali ve Şahinali Mahallelerinde vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada, ilimizin yüzde 99 oranında afet bölgesi kapsamına alınacağını söylemişti. Kayseri'nin de bulunduğu illerde toplu incelemelerin sürdüğünü belirten Özdemir, Niğde'nin afet bölgesi kapsamına alındığında devlet yardımlarının da yapılacağını belirtmişti.
Peki Niğde afet bölgesi kapsamına alınırsa ne olur ?
Öncelikle ilimizin tamamen ya da kismen afet bölgesi kapsamına alınması durumunda, depremden zarar görmüş vatandaşların tüm maddi kayıpları devlet tarafından ödeniyor. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş vatandaşlara yeni ev tahsis ediliyor ve esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanıyor. İldeki herkes için tüm sağlık hizmetleri ücretsiz oluyor.
Geçtiğimiz günlerde esnaflar adına açıklamalarda bulunan NESOB Başkanı Alim Yeşil de Niğde'nin afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini belirtmişti.
Niğdenin önümüzdeki hafta içinde Kayseri'nin de bulunduğu il veya ilçelerle birlikte afet bölgesi kapsamına alınması bekleniyor.
Niğde deprem bölgesi illerinde yaşanan artçı sarsıntıların yanında, son 3 haftada 9 depremle sarsıldı. En büyüğü 5 nokta 3 büyüklüğünde yaşanan depremlerin büyük çoğunluğu Bor ilçesi obruk köyünde meydana gelmişti.
Haber Murat Karakaya