Hava Durumu

Kartalkaya sanıklarına rekor hapis istemi

Bolu'da Grand Kartal Otel yangınına ilişkin iddianamede otel sahipleri ve çalışanlar dahil 13 sanık "olası kastla öldürme" suçundan yargılanacak. Yangında 78 kişi ölmüş, 133 kişi yaralanmıştı. İhmal iddiaları ve yangın tedbirlerindeki eksikliklere dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2025 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2025 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Kartalkaya sanıklarına rekor hapis istemi

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak tarihinde Grand Kartal Otel’de çıkan yangınla ilgili, 78 kişinin hayatını kaybettiği ve 133 kişinin yaralandığı olayın soruşturmasında hazırlanan iddianameyi tamamladı.

İddianameye göre, otel sahipleri, şirketin yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler olarak Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar’ın yangından "olası kastları ile sorumlu oldukları" ifade edildi.

13 kişinin, 78 kez "olası kastla öldürme" ve "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam 1998'er yıl hapisle cezalandırılması talep edildi.

Başsavcılığın hazırladığı iddianamede, otelin teknik çalışanları Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personelleri Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ve çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ile Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel’in "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlarından 22 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianame, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.

Öte yandan, yangınla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri hakkında soruşturma izni süreci devam ettiğinden, dosyalar mevcut soruşturmadan ayrıldı ve Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ayrı bir esasa kaydedildi.

YANGININ BAŞLAMA VE YAYILMA SÜRECİ

İddianamede olay gecesi, otelin kahvaltı şefi Faysal Yaver’in, dördüncü kattaki restoran bölümünde "grill plate" adı verilen elektrikli ızgarayı açtığı belirtildi. Cihazdaki üç termostattan ortada bulunanının ağır korozyona uğraması sonucu, yangının başlangıç anına kadar cihazın aşırı ısındığı tespit edildi.

Cihazdaki aşırı ısınmanın enerji iletim hatlarındaki yıpranma ve eskime gibi faktörlerle kısa devreye yol açtığı, sigorta veya kesici gibi koruyucu elemanlar devreye girmediğinden 03.17’de "grill plate" cihazının içinde patlamayla alevlerin başladığı belirlendi.

03.24’te yangın, "grill plate" haznesinden yakında yer alan çöp kutusuna sıçradı ve LPG ile bağlı hortumdan yayılan alevle birlikte yangın 03.26’da "kontrol edilebilir sınırların üstüne çıktı" ve bu noktadan sonra alevlerin mavileşmeye başladığı bildirildi. Ahşap ve vernikli OSB malzemeler hızla gazlaşıp tutuşarak yoğun duman ve yangına yol açtı.

Yangının hızlanmasında, başlangıç bölgesindeki malzemelerin yapısı, LPG’nin durumu ve mutfak personelinin açık bıraktığı kapının da etkisi olduğu belirtildi. Merdiven ve asansör tasarımlarındaki hatalar ve gaz tahliye sisteminin olmaması, duman ve zehirli gazların otel koridorlarına hızla yayılmasına, zehirli gaz ve dumanla dolmasına yol açtı.

Binanın "ahşap lambri ve kaplamaları" gibi parçaları, yangının oluşturduğu yüksek sıcaklık nedeniyle etkilenirken, camlar sıcaktan patlayarak gazları bina dışına taşıdı. Bu durum, binanın dış yüzeyindeki ahşap kaplamanın tutuşmasına ve alevlerin dış cepheye yayılmasına neden oldu.

Otelin "acil durum eylem planının yetersiz olduğu" kaydedilen iddianamede şu tespitler yer aldı:

"Otelde acil durumlar arasında yangın konusu belirtilmiş olsa da hazırlanan acil durum eylem planının yetersiz olduğu, afet yönetim planında yer alan yangın ve ilk yardım ekibinin eksik, tecrübesiz ve eğitimsiz olduğu, yangın eğitimi verilmediği için personelin yangın sırasında nasıl davranacaklarını bilemediği, ana kapıların açılmasının yangını hızlandırdığı, yangının ilerleme aşamasında resepsiyon görevlisine otomatik bir sesli veya görsel uyarının olmadığı, dolayısıyla personelin yangına müdahale edemediği ve farkında olmadan yangının büyümesine sebep oldukları anlaşılmıştır."

Yangın gecesi, otel mutfağında dört personelin sabah kahvaltısını hazırlamakta oldukları, yangının 03.24’te fark edilip diğer personele bildirildiği, personelin ardından mutfaktan ayrıldığı, 03.26’da jandarmanın, 03.27’de ise 112 Acil Çağrı Merkezi’nin arandığı tespitlerine yer verildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.