Hava Durumu

Kafa Karıştıran Kavramlara İl Müftüsü Açıklık Getirdi

Ramazan Ayına özel bazı tanımlamalarda kafa karışıklığı yaşanıyor. Bunların başında ise fitre ve fidye kavramları ve arasında farklar yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2023 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Kafa Karıştıran Kavramlara İl Müftüsü Açıklık Getirdi

Müslümanlara farz olan oruç ibadetini yerine getirenlerin sağlıklı olma bedeli olarak fitre vermesi gerekiyor. Ramazan Ayında orucunu tutamayanlar ise eğer hastalığı sonrasında şifa bulamıyorsa fidye ödemeli.

Tabi fidye ödemesi için yeterli imkanının olması da şart. Eğer maddi imkanları yeterli değilse fidye ödeme zorunluluğu da yok. Ancak kişinin maddi imkanları yeterli ve sağlık sorunlarından dolayı orucunu tutamıyorsa, Diyanet İşler Başkanlığı Din İşler Yüksek Kurulu'nca belirlenen günlük 70 lira bedelin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerekiyor.

Fitre ve fidye bedellerinin ise Ramazan Bayramından önce verilmesi makbul karşılanıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan  Niğde İl Müftüsü Osman Ayas birbirine çok yakın olan ve çoğu zaman anlamları karıştırılan fitre, fidye, zekat, sadaka kavramlarını açıkladı.

Medya Haber mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Ayas, sağlıklı olduğu halde oruç tutamayanların günlük 70 liradan 2.100 lira fidye ödemesi gerektiğini söyledi. 

Ayas; "Fidye Ramazan Ayı içerisinde oruç tutamayan kardeşlerimizin sağlık sebeplerinden dolayı oruç tutamadığı günlerin yerine fidye vermesi gerekiyor. Fidye ise fitre miktarına göre Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından belirlendi. Günlük 70 lira aylık ise 2.100 lira ödeme yapması gerekiyor. Ramazan Ayı içeresinde hastalık geçirmiş ancak iyileşecek durumda ise orucunu daha sonra tutması gerekiyor. Fidye vermesine gerek yok. Sağlıklarına kavuşturları zaman oruçlarını tutmaları gerekiyor. Fitre kavramı ise, Ramazan Ayına kavuşmuş olmanın, karşılığı olarak verilir. Fitreye fıtır sadakası, yaratılış sadası da denilebilir. Diyanet İşler Başkanlığı Din İşler Yüksek Kurulu'nca günlük 70 lira olarak belirlenmiştir. Tabi herkes kendi durumuna göre değerlendirecek. Asgari  70 lira ancak üst limiti yoktur fitre miktarında.

Bayram öncesinde fitre ve fidyelerin yerlerine ulaştırmak büyük faydası var. İhtiyaç sahipleri kardeşlerimiz de belki de ihtayaçları olan bir takım şeyler alacaklar. Bayram sabahına kadar ulaştıramadı diyelim, bayramdan sonra vermesi de uygundur.

Fitre ve fidyeler ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Ancak anne, babalara, anneanelere, dedelere verilemez. Ama kardeşlere kardeş çocuklarına teyzelere, dayılara fitre ve zekat da verilebilir. Zekat Allah'ın farz kıldığı bir ibadettir. İslamın 5 temel esasından biridir. Durumu müsait olan, dinen zengin olan, 80.18 gram altın veya onun karşılığında paraya sahip olan kişiler zekata tabi olurlar. Yüzde iki buçuk da denilebilir, kırkta bir de denilebilir, verilmesi gereken yerlere yine verecek."

Fitre ve Fidye Fakirlere Verilmeli

Niğde İl Müftüsü Osman Ayas, fitre ve fidyenin hayır kurumları, hastane, okul ve camilere verilemeyeceğini, ihtiyaç sahibi kişilere verilmesi gerektiğini söyledi.

Müftü Ayas açıklamalarının devamında; "Hastane, camii, okul yapımlarında fitre ve zekat olmaz. Fitre ve zekat fakirlere verilir. Bazen böyle sorular da geliyor, cami inşaatına zekat verilebilir mi, diye. Hayır cami, okul, hastane gibi yerlere zekat ve fitre verilemez" ifadelerine yer verdi.

Haber Murat Karakaya 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.