Hava Durumu

Kadın istihdamı artmalı !..

CHP Niğde Milletvekili Gürer, kadınlarda işsizlik oranının erkeklere göre daha yüksek olmasını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2022 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2022 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Kadın istihdamı artmalı !..

Gürer: “Kadın istihdamının artırılması için gerçekçi projelerin hayata geçirilmesi şart”

Gürer, konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Kadın işsizliğini azaltmak için özel bir çalışma yapılmakta mıdır? Kadın işsizliği yüksekliği nasıl açıklanmaktadır?

Kayıt dışı önlenemeyen çalışma koşullarının bu verilerde rakamları etkilemesinden söz edilebilir mi?

Kadın işsizliğinde “anne” olmanın çalışma yaşamında işsizlik için bir neden olarak gösterilmesi olası mıdır?

Genel de işsizlik için son beş yılda birden çok işverene sağlanan avantaja rağmen projelerde istenen faydanın sağlanamamasının nedenleri nelerdir?

1/1/2018 ile 31/12/2022 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 ay olarak açıklanan son destek paketinden yararlanan işyeri sayısı ve işe alınan işçi sayısı kaçtır?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2014 yılından bu yana uygulanan ve 2023’te sona erecek olan Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planlarından bahsetti.

Kadın istihdamına öncelik tanıyan Toplum Yararına Programları başta olmak üzere hayata geçirilen bazı projeleri de sıralayan Bakan Bilgin, kadın istihdam eden işverenlere 18 ay süreyle prim ve vergi desteği olarak uygulanan İlave Teşvik Programının ayrıntılarını paylaştı.

İş arayan kadınlara yönelik aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarının uygulandığını anlatan Bakan Bilgin, “Türkiye Iş Kurumunca (ÎŞKUR) vatandaşa yakın noktadan ve daha yaygın hizmet sunmak amacıyla ülke genelinde ilgili kuramlarla imzalanan protokoller neticesinde İŞKUR Hizmet Noktaları oluşturulmuştur. Bu noktalarda vatandaşlarımıza İŞKUR’a gelmeden hizmet alma olanağı sunulmaktadır” dedi.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde işsizliğin her geçen gün biraz daha arttığını, kadınların işsizlik oranlarının ise erkeklere nazaran çok daha fazla olduğunu belirtti.

"KADIN İŞSİZLİK ORANI YÜKSELİYOR"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl, dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde .7, kadınlarda .7, geniş tanımlı işsizlik oram erkeklerde %20.6, kadınlarda %31.6, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta dar tanımlı işsizlik oram erkeklerde .4, kadınlarda %28.7, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta geniş tanımlı işsizlik oranı erkeklerde %36.7, kadınlarda %53.5 olarak hesaplandığı görülmektedir. Veriler dikkate alındığında kadın işsizliği erkeklere göre daha yüksektir” değerlendirmesinde bulundu.

"PROJELERİN CİDDİ ETKİSİ YOK"

Ö.Fethi Gürer, ayrıca hayata geçirilen pek çok projenin kadınların istihdamına yönelik çok fazla bir etkisi olmadığının görüldüğüne de dikkat çekerek, bu konuda daha ciddi projelerin hayata geçirilmesi ve yeni düzenlemelerin uygulamaya konulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.