Hava Durumu

Hıdrellez nedir, ne zaman kutlanır

Kökeni çok uzun yıllara dayanan ve günümüzde de hala devam eden Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gecede kışın bitiminin kutlandığı bayramlardan biridir.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2023 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2023 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Hıdrellez nedir, ne zaman kutlanır

 Çeşitli etkinlikler ve ritüellerin düzenlendiği Hıdırellez Bayramı Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanıyor.
Hıdrellez kültürünün kökeni nereye dayandığı tam bilinmese de Mezopotamya ve Anadolu’ya ait olduğu söylenir. Orta Asya Türk kültür inançlarından geldiği de söylenir. Hıdrellez hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından kutlanmaktadır. Hıdrellez UNESCO belgesinde Bahar Kutlaması olarak tanımlanmaktadır.
Nasıl Kutlanır?
Hıdrellez İlyas ve Hızır Peygamberin yeryüzünde buluştuğu günü simgeler. Bu iki adın birleşmesiyle ortaya çıkan Hıdrellez kelimesi doğanın canlanması ve baharın tekrar gelmesini kutladığımız gün olarak tanımlanır.
Hıdrellez gecesi Hızır Peygamberin uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere bolluk ve bereket vereceği inancı vardır.
Üç gün öncesinden mushaf konur. İnsanlar ve hayvanlar bunun altından geçer. Bunu yapmaktaki sebep ise hayvanların daha bol süt vermesi daha sağlıklı olmasıdır. İnsanlara ise uğur getirdiği söylenir.
Aynı zamanda insanlar dileklerini kırmızı bir kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin gerçekleşmesini beklerler. Düzenlenen kutlamalarda dilek dileme, ateş üstünden atlama yaygın uygulamalardır. Ateşin üzerinden 3 kez atlanır. Ateşin üzerinden atlamak nazar ve hastalıklardan korunmak için yapılır. Ayrıca tüm kış üzerinizdeki uyuşukluğun ve halsizliğin üzerinizden gideceğine inanılır. Atlama anında dertler ve kederlerin döküldüğüne de inanılır. Hıdrellez geçmişten günümüze kadar getirilen en önemli kültürlerden biridir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.