25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI;
Öncelikle Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler gününü kutluyoruz. Akabinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve vatanımız uğruna canını veren silah arkadaşları şehitlerimiz ve hain terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününün anlam ve önemi ; kadınlar için maalesef ki dünyanın her yerinde ve hayatın her alanında karşılaştıkları psikolojik, duygusal, ekonomik ve fiziksel şiddete ve ayrımcılığa dikkat çekerek, mücadele ve dayanışma ruhuyla şiddetin önlenmesi hususunda mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya ve hukuku etkin şekilde uygulayarak şiddetin önünü kesmeye, şiddeti önlemeye, şiddet mağdurları için gerekli korumayı ve önlemleri sağlamaya çağırmaktır.
Ayrıca bugün, bugüne adını veren kadına yönelik şiddetle mücadele yolunda canlarını veren 3 kardeşin ölüm yıl dönümüdür. Birleşmiş Milletler tarafından 17 Aralık 1999 tarihinde 25 Kasım’ın “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan kaldırılması için Uluslararası mücadele günü” olarak benimsenmesine karar verilmiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele yolunda canlarını veren 3 kardeş ile birlikte, bugüne kadar katledilen tüm kadınları, sırf “ Kadın” olduğu için sayısız şiddet eylemine maruz kalan kadınlarımızı anıyor ve kadına karşı şiddeti bir kez daha KINIYORUZ.
Kadına yönelik şiddet; sağlık, hukuk,eğitim, gelişim, her şeyin üstünde bir insan hakları sorunu ve insanlık suçudur. Aynı zamanda dünyanın en yaygın evrensel problemidir. Biz Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bu özel günde kadının toplumda yaşadığı zorbalığa, şiddete ve cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek istiyoruz.
Şöyle ki; Dünya Sağlık Örgütü ve birçok uluslararası kuruluşun rakamlarına göre, dünyada her 3 kadından 1’i, hayatlarının bir döneminde, şiddete maruz kalıyor. Yine, 15-49 yaş aralığındaki kadınların yüzde 27’si, yani 3’te 1’i, eşi ya da bir yakını tarafından şiddet görüyor ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2019 yılı verilerine göre maalesef ki Türkiye’de neredeyse 10 kadından 4’ü hayatında erkek şiddetine maruz kalıyor.
Şiddet sadece fiziksel şiddet olarak ortaya çıkmamakta, Ülkemizde ve dünyada her gün milyonlarca kadın, duygusal, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete maruz bırakılmaktadır.
Kadına şiddet, ne yazık ki doğacak kız çocuğunu cinsiyeti sebebiyle aile içinde ve yakın çevrede iyi karşılamama, kız çocuklarını cinsiyetleri sebebiyle okula göndermeme, aile içinde veya dışında fiziksel, cinsel saldırılara maruz bırakma, zorla evlendirme, kadını erkek çocuk doğurmadığı için aşağılama, kadına yönelik tecavüz tehdidi, evlilik içi tecavüz, namus cinayetleri, çalışma yaşamına girmenin engellenmesi, düşük ücretle çalıştırılma, iş yaşamına erkeklere kıyasla alt pozisyonlarda başlama, ev içi emeklerinin göz ardı edilmesi, insan ticareti gibi birçok şiddet biçimini içermektedir. Yine bir çok kadınımız sadece boşanmak istediği ve bunu dile getirdiği için katledilmiştir.
Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi amacıyla toplumdaki bireylerin küçük yaştan itibaren kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmesi, bu konuda eğitilmesi, ‘’Topluma erkek egemendir’’ tabusunun yıkılması, ve iş yaşamında kadın istihdamının artırılması başlıca çözümlerdir. Ayrıca yine kadına şiddetin önüne geçebilmek adına öncelikle kadınlarımızın haklarını bilmesi zorunluluktur. Şiddetle topyekûn mücadele için toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artırılması gerekli olup Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin kurumsal iletişim kanallarının artırmayı, şiddetsiz bir toplum için bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütülerek toplumumuzda şiddete sıfır tolerans anlayışını yerleştirmeyi, Kadın Destek Uygulaması (KADES)’nın ve ALO 183 Sosyal Destek Hattı’nın şiddet mağdurlarına yönelik sunduğu destek hizmetlerinin bilinilirliği ve kullanımının artırılmasını amaçlamaktayız.
Yapmış olduğumuz araştırmalar ve edindiğimiz verilere göre ilimizde 2022 yılında 150 den fazla kadınımız kadın sığınma evine yerleştirilmiş 6284 sayılı kanun kapsamında 1648 kişi koruma tedbirine başvurmuş şiddet mağduru olmuştur.
Kadının fiziksel bütünlüğüne, bireysel özgürlüğüne, temel insan haklarına yönelik her türlü şiddet; kadına yönelik şiddettir. Biz Niğde Barosu ve Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak kadına şiddetin karşısında kadınlarımızın yanındayız. ŞİDDETİN HAKLISI,AMA’SI, İYİ HALİ OLMAZ..!
İlimiz bünyesinde şiddete uğrayan kadınlarımıza sesleniyoruz. “YALNIZ DEĞİLSİNİZ.! ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA NİĞDE BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU OLARAK YANINIZDAYIZ.” Yine bununla birlikte ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ, VALİLİK7KAYMAKAMLIK,ALO 183 SOSYAL DESTEK HATTI, SAĞLIK KURULUŞLARI,CUMHURİYET SAVCILIKLARI, İL VE İLÇE SOSYAL HİZMETLER DANIŞMA MERKEZLERİ, ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİ(ŞÖNİM),KADIN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE başvurabilirsiniz.
Kadın toplumun en değerli yapı taşlarındandır . Hem kadınların her gün uğradıkları bu mağduriyetin ortadan kaldırılması hem de toplumun kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmesi, toplumu ileriye taşıyacak en önemli adımlardan biridir. Daha mutlu daha aydınlık bir toplum için kadına yönelik her türlü şiddetin önüne geçmek en büyük görevlerimizdendir. Şiddet kimden nereden gelirse gelsin kime karşı yapılırsa yapılsın şiddet uygulayanın/şiddet uygulananın kim olduğuna neden uygulandığına bakılmaksızın ortak bir bilinçle şiddete karşı duruş sergilenmesi gerekmektedir.
Tüm kurum ve kuruluşların görevlerini aktif bir şekilde yaparak şiddetin önüne geçebildiği , toplumun kadına şiddet ve toplumsal cinsiyet konusunda bilinçlendiği , kadınların hakları konusunda bilinçli olduğu ve iş hayatında da kadınlara istihdamların artırıldığı, her türlü şiddetin önlendiği bir yıl, bir gelecek için el ele veriyoruz.
Biz Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak;
YİTİP GİDEN CANLARI YEŞERTMEK ADINA HİKAYESİ YARIM KALAN TÜM KADINLARIMIZ İÇİN FİDAN BAĞIŞINDA BULUNDUK.
Yapmış olduğumuz bu bağışların başka hikayelerin yarım kalmaması adına toplumda farkındalık yaratmasını hedefliyoruz. Kadınların ölümleriyle değil yaşamlarıyla, yaşadıkları şiddet ile değil gerçekleştirdikleri hayalleriyle anıldığı bir dünya için kadınlarımızın yanındayız. Şiddet mağduru bütün kadınlarımızı sevgiyle selamlıyor, Mücadelelerinin mücadelemiz olduğunu ve bu mücadelemizi sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna sunuyoruz. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz YOK diyoruz.!
Konuşmamızı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle tamamlamak istiyoruz.
‘’KADINLARI GERİ BIRAKAN TOPLUM, GERİ KALMAYA MAHKUMDUR.’’
Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu