Hava Durumu

Hem Gelenek Yaşatıyor Hem Kazanç Sağlıyorlar

Yeşilburçlu kadınlar, kurdukları kooperatifle yöresel ürünlere değer katıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2022 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2022 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Hem Gelenek Yaşatıyor Hem Kazanç Sağlıyorlar


Yeşilburç köyünde girişimci 13 kadın, kurdukları Denee Kadın Kooperatifi ile hem yöresel ürünlere değer katıyor hem de kazanç sağlıyor.


8 Mart Dünya Kadınlar Gününde İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen binada açılışı gerçekleştirilen kooperatifte Yeşilburçlu kadınlar ekmekten, böreğe, reçelden sirkeye kadar mevsimine göre 11 kalemde üretim yapıyor.


Kooperatifte üretilen ürünler internet üzerinden ve köyde açılan stantda satışa çıkarıldı. 


Kooperatifle ilgili bilgi veren Denee Kadın Kooperatifi Başkanı Güler Öztürk üretime başladıklarını en kısa zamanda da Türkiye genelinde bilinen bir kooperatif olmayı hedeflediklerini söyledi.


Öztürk ;  "Burası zaten yıkılacak bir binaydı. Niğde İl Özel İdaresi desteğiyle yapıldı. O zaman kooperatif aşamasında değildi. Niğde valimiz, belediye başkanımızın destekleriyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde açılışını yaptık. İnşallah süreç daha da hızlı ilerler. Çok yeniyiz daha. 4 gündür üretim yapıyoruz. Yeşilburçlu kadınlardan oluşan 13 kadınız. Burası bir muhacir köyü. Hepsi ev hanımı, ekşi ekmeğimiz, böreğimiz, tarhana kurumuz var. 11 kalem ürünle yola baş koyduk. Tabi zamanla ürün çeşitlerinde azalma ve artış olabilir. Köyde elma çok üretildiği için elma sirkesi olacak inşallah. Şu an için börek ve ekmekle başladık." dedi.


Ürettikleri ekmeğin ve böreğin özelliğinden de söz eden Öztürk amaçlarının yöreye özgü ürünleri tanıtmak olduğunu ifade etti.


Güler Öztürk ; "Ekmeğimiz normal bir ekmek değil, mayalanması bile iki gün sürüyor. Hamur yoğurulduktan sonra iki saat mayalanması lazım. Pişerken iki saat fırıda kalıyor. Normal ekmekler gibi değil anneannelerimizden öğrendiğimiz bu ekmeği unutturmamak istiyoruz.Yeni olmamıza rağmen internet üzerinde satışlarımız var. Ekşi ekmeği herkes yapamadığı için çok güzel talep var. Hafta sonları daha da kalabalık oluyoruz. Yürüyüş için gelenler var, gezmek için gelenler var onlar ürünlere ilgi gösteriyor  inşallah tutulacak. 13 kişiyle başladık ama inşallah bu sayı daha da artar’’ dedi.


Kooperatifte üretime katkı sağlayanlardan Eribe Alpaslan;  "Daha önce çocukluğumuzda annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz geleneği yürütmeye çalışıyoruz. Sürekli yaptığımız ekmekleri börekleri artık burada üretiyoruz olsun" dedi.


Nuran Kartal ise "Çok mutluyuz. Börek yapıyoruz, ekmeklerimizi yapıyoruz. Biz annelerimizden öğrenmiştik. Taş fırın ekmeği yapmıyorlar artık. Biz de eski geleneğimizi uygulayalım dedik. Köy halkı da çok memnun. Herkes gelip alıyor, çok beğeni alıyoruz. Ben ev hanımıyım, kazanç da sağlıyoruz. Güzel bir meşgale oldu bize. Güzel vakit geçiyoruz, birbirimizi görüyoruz, böreklerimizi açılıyoruz, ekmeklerimizi yapıyoruz. Çok güzel vakit geçiyor, inşallah daha da beğenilir daha da büyürüz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.