Hava Durumu

Gürer TBMM'de ilaç ihalelerini gündeme getirdi !..

CHP Niğde Milletvekili Gürer, kemoterapiilacı hazırlama alanında faaliyet gösteren firmaların katıldığı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddiaları, Meclis gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2022 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2022 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Gürer TBMM'de ilaç ihalelerini gündeme getirdi !..

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hizmet alımları yönetmeliği kapsamında ihalelerin şeffaf bir şekilde yapıldığını iddia etti. Bakan Koca, şartnameye uymayan firmalar hakkında gereli ihtar ve cezai müeyyidelerin uygulandığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kemoterapi ilacı hazırlama alanında faaliyet gösteren şirketlerin katıldığı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı” gerekçesiyle cezai işlem uygulanan hastanelere ilişkin olarak bazı firmaların ihalelerde danışıklı davranarak, pazarı paylaştıkları iddialarının Rekabet Kurulu tarafından incelendiğini belirtti. 

Yapılan incelemede 2’si kamu olmak üzere 3 hastanede kamu ihaleleri ve özel alımlarda bazı teşebbüslerle birlikte hareket edildiğine yönelik delillerin tespit edildiğini aktaran Gürer, ihalelerde rekabetçi işleyişin yalnızca ihalelerin gerçekleşme anında değil, hazırlık aşamasında da bulunması gerektiği yönünde Rekabet Kurulunun kararının olduğuna dikkat çekti.

Gürer, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Teşebbüslerin hastaneleri paylaşmasının ya da ihale ön hazırlık sürecinin yaklaşık maliyetin hesaplanması sürecinin manipüle etmesinin, piyasa mallarının üretimi ve dağıtımı ile hizmetlerin sunulmasında yeni gelişme ve iyileşme sağlanamayacağı ve nihayetinde tüketicinin bundan yarar sağlayamayacağından hareketle, son beş yılda kamu, özel ayrımlı hastanelere uygulanan ceza sayısı kaçtır?

2021 yılında, hastanelerden bu gibi benzer şikâyetler yaşanmış mıdır? Cezai işlem uygulanmış mıdır?

Ceza uygulamasına gidilmiş hastanelerde aynı konuda tekrar benzer sorunlar yaşanmış mıdır?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kemoterapi ilaç hazırlama hizmetlerinin genel olarak hizmet alım kapsamında yapıldığına dikkat çekerek, bu alım yönteminin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliği kapsamında rekabete açık şekilde her sağlık tesisinde açık ihale yöntemi ile yapıldığını ifade etti.

Hizmetin yürütülmesi için gerekli olan asgari özelikleri belirten teknik şartnamelerin rekabete açık şekilde hazırlandığını belirten Bakan Koca, açık ihale yöntemi ile ihalenin, tüm katılımcılara açık bir şekilde yapıldığını söyledi.

Bakan Koca, “Gerçekleşen ihaleler sonucunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren yükleniciler ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamında da sözleşmeler imzalanmaktadır. İmzalanan sözleşmelerin takibi, işin yapılması ve hizmetin ifası sırasında, sözleşmede belirtilen hususlar ve hizmet alımları uygulama yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır. Oluşturulan kontrol teşkilatı tarafından sözleşme süresince hizmetin belirlenen şartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığı titizlikle takip edilmekte ve hizmet kabul komisyonunca da İncelenmektedir. Hizmet şartlarına ve teknik şartnameye uymayan yükleniciler hakkında sözleşmede belirtilen şartlarda gerekli ihtar ve uyarılar yapılarak belirlenen oranlarda cezai işlemler uygulanmaktadır” değerlendirmesinde de bulundu.

Uygulanan cezai işlemlerin sonucunda da yükleniciler tarafından işlemler sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmez ise yüklenici firma ile olan sözleşmenin feshedildiğini vurgulayan Bakan koca., “Sözleşme fesih işlemleri, 4735 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde yapılmakta olup, yüklenicinin kesin teminatı gelir kaydedilmekte ve yüklenici firmanın kamu ihalelerine katılmaktan yasaklaması işlemleri yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.