Hava Durumu

Gürer: “Tarıma büyük tehdit. Mevsimsel değişim”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hava değişiklikleri ile zarar gören ekili alanları,don etkisi ile kuruyan bahçelerini ve doludan zarar gören ekili alanları gezdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2022 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2022 10:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
 Gürer: “Tarıma büyük tehdit. Mevsimsel değişim”

Gürer, kuraklık,pandemi ve süren Ukranya-Rusya Savaşı yanısıra  küresel iklim değişikliğinin  tarım için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Gürer,dolu,don.sel, kuraklık, fırtına,çöl sıcakları,kum fırtınası  gibi doğal afetlerin  üretimi olumsuz etkidiğini belirtti.

Niğde ilinde de dolu ve don olayının farklı bölgelerde önemli olumsuz etkisinin yaşandığını, bazı ürünlerde önemli ürün kaybı  oluştuğunu ifade etti.

Altunhisar ilçesinde don olayından zarar gören ceviz üreticilerinin sorunlarını  da bahçeyi gezerek dinleyen Gürer, Ortaanadolu başta don olayı olmak üzere doğal afetlerden zarar gören üreticilerinden ÇKS kayıtlı olmayan ve Tarsimden yararlanamayan üreticinin halini soran olmadığını da belirtti.

Aksaray, Niğde ve Konya Ereğli ilçesi Zengen köyünde dolu ve dondan zarar gören çiftçi ve üreticiler ile konuştu. Gürer, Hububat,sebze ve meyve de mevsimsel değişimin önemli üretim kaybına neden olduğunu ve bazı bölgelerde sebze ürünleri için yeniden tarlalara ekim yapılmak zorunda kalınmasının maliyetleri de etkilediğini ifade etti.

BAKANLIK EtKİLİ EYLEM PLANI HAZIRLAMALIDIR

Ülkemizde yalnız tarla bitkilerinde değil bahçe ve bağlarda  da sorunların yaşandığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Çukurova da bu yıl don nedeni ile Akdeniz’in limonu gibi söküme giden  ya da bir yıl öncesindeki Hatay bölgesindeki mandalina gibi sıcaklardan kavrulup söküm durumunda kalan ağaçlar gibi Niğde’de ceviz ağaçlarınızda don karşısında kuruduğu görülüyor.Farklı ağaçlarda don nedeni ile meyve yok.Kalanı da dolu vurup indirdi,yaraladı. Bu sorunları öngörüp önlem alınması sağlayacak olan Tarım ve Orman Bakanlığıdır, Bakanlık küresel iklim değişikliğine yönelik  etkili ve uygulanabilir bir eylem planı hazırlamalıdır ” dedi.

“HALİNİZ NEDİR’ DİYE SORAN  YOK

Meteorolojinin hava durumlarıyla ilgili verileri neredeyse bir ay öncesinden kamuoyu ile paylaştığına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ mevsimsel değişim ile sebze,meyve ve tarla bitki ile ürünlerinde yaşanan sorunlara yönelik  etkili önlemler alınmalıdır.Doğal afetler ile oluşan zarar ve ürün kaybı en aza indirilmesi için çalışmalarda bulunulmalıdır.Kırsal küçük işletmeler bağlar bahçeler zararlarına devlet tespit ve destek vermelidir.Beklenmeyen hava hareketleri ile oluşan tarla ve sebze ürünleri için şartlar el verirsen yeniden üretim olanaklı kılınmalıdır.Şayet  dolu ve don olaylarıyla ilgili bahçelerde  önlemler alınmış olsa idi bu sorunlar daha az yaşanmış olacaktı.  üretici ne yazık ki mağdur oluyor ve gelip de haliniz nedir diye soranda olmuyor. .” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.