Hava Durumu

Gürer: Saldım Çayıra Mevlam Gayıra

Gürer: “Meksika’dan nohut ,Kanada’dan mercimek, Yunanistan’dan pirinç, Bulgaristan’dan soğan, Ukrayna ve Rusya’dan buğday ithal eder duruma düşürüldük”

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2023 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2023 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Gürer: Saldım Çayıra Mevlam Gayıra

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde yaşanan sorunların, 21 yıldır ülkeyi yöneten AKParti iktidarının, bu alanda gerçekçi, doğru ve çözüme yönelik düzenleme getirmemesinden kaynaklandığını belirtti. 

Tarım  ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin “tarımda devrim yaratacağız” şeklindeki sözlerini eleştiren CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “21 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz da devrim yapmak seçime 1 ay kala mı aklınıza geldi, neden bugüne kadar gerekli önlemleri almadınız” diye sordu. 

"SOĞAN FİYATLARININ BU DURUMA GELECEĞİ GEÇEN YILDAN BELLİYDİ "

Bakan Nebati’nin ‘soğanın  tarlada çürüdü’ şeklindeki sözleri üzerinden, AKParti iktidarının tarım politikasını eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan Nebati  bu iddiasını kamuoyu ile paylaşırken, o çürümeden sorumlu olanın siyasi iktidar olduğunu düşünmedi. Bir yıl üretim çok olup, bir yıl az oyunca bunun planlama eksikliğinden ve o ürünlerin değer bulmamasından kaynaklandığını düşünmedi. Soğanın dondurulmuş ve işlenmiş ürün olarak katma değerli ürüne dönüştürülmesi yapılmış olsaydı bugün soğanın fiyatı bu kadar yüksek olmazdı. Kilosu 30 liraya çıkınca soğandaki sorun konuşuluyor. Geçtiğimiz yıl Tarlasına gittiğimizde 80 kuruşa mal olan soğanı 60 kuruşa satamayan üreticiler, artık soğan ekmeyeceklerini söylediklerinde, önümüzdeki yıllarda soğanın fiyatının katbekat artacağını da belirtmişlerdi. Çünkü girdi maliyetindeki artışa rağmen soğan değer bulmamış, tarladan soğan toplanamamıştı. Üretici farklı ürün desenine  yöneltti. Çünkü üretici ürettiği üründen para kazanmazsa sonraki üretim için  arayışı içine girer, çok yüksek ücret beklentisi de olmasa da zarar etmek istemez ” ifadelerini kullandı. 

Üreticinin pahalı ürünlerden para kazandığı noktasının bir yanılgı olduğuna da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aracıların eline geçen ürün, tüccarlar vasıtasıyla çiftçiden alınan ürün kademeli olarak rafa yüksek fiyatlarla yansıyor. Bugün soğan 30 lira ise bunu üreten çiftçiye  önemli bir  katkısı  yok” dedi.

“Soğan çürüdü” lafını söyleyebilmenin, bu işte iktidarın yarattığı olumsuzluktan bihaber olmakla doğru orantılı olduğunu belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü üretimi planlayacak olan siyasi iktidardır, bunu planlamadıkça bu sorunlar yaşanır” diye konuştu. 

KİŞİ BAŞI, YILDA 22 KİLO SOĞAN TÜKETİYORUZ 

Yurtdışında 6 kilo olan soğan tüketim miktarının Türkiye’de 22 kiloya kadar çıktığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü ülkemizde soğanın girmediği yemek yok. 2 buçuk milyon ton olan üretim, zaman zaman 2 milyon 800 bin tona kadar çıktığında bu fazla üretim olarak değerlendiriliyor. Fazla üretimin önemli bir bölümü de çöpe gitti, ihraç da edilemedi. Soğan yetersizliğinde ise Bulgaristan’dan dahi soğan ithal etme noktasına ülkemiz getirildi” şeklinde konuştu. 

SALDIM ÇAYIRA, MEVLA’M KAYIRA

Bakan Nebati’nin sözlerini, “mevcut siyasi iktidarın tarıma bakış açısının bir yansıması” olarak değerlendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Tarımda AKP politikası “Saldım çayıra, Mevla’m kayıra!” Eğer doğru planlama yapılsaydı, soğanın fiyatı bu kadar artmazdı” dedi.

TÜKETİK ALIŞKANLIĞIMIZ DEĞİŞTİ 

1999 yılında 6 buçuk milyon ton olan patates üretiminin nüfusumuz 20 milyon artmasına rağmen bugün 5 milyon 250 bin tona kadar düştüğüne vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunun bir nedeni tüketim alışkanlıklarımızın değişmesidir. Sayın Bakan et konusunda da ‘kuzu eti daha ucuz olduğu halde kokusundan dolayı’ tüketilmediğini söyledi. Sayın Bakan durum  öyle değil. Bugün dana kuşbaşı 310 lira iken kuzu kuşbaşı 340 liradan satılıyor. Şu anda tezgahta koyun eti, dana etinden ucuz değil. Kuzu Pirzola fiyatları 500 liralara kadar dayanmış.  Bakan piyasa da fiyatlardan da bihaber. Tüketim alışkanlıklarımız değiştiği için dana eti daha çok kullanılıyor. Kırsaldan kentte göçüş  ile kent yaşamında kolay, hızlı tüketim hamburger gibi yurt dışı gıda şirketlerinin büyük reklam ve yatırımlarla yaratığı yeni tüketim anlayışının et tercihinde değişkenlikte etkili olduğunu değerlendirmesinde bulundu. 

Koyun varlığında kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye’de sığır açığının kapatılması için ithalata yönelindiğini, ithal edilen hayvanların yem fiyatlarındaki artıştan dolayı, besicilik yapanların süt inekçiliği yapanları hayvanlarını kesime gönderdiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir düveden  ortalama 5 yavru elde ediliyor. Hayvanlar kesime gittiği için yavru elde edilmeyince tekrar zincir koptu ve ithalata yönelindi. Bunda da bir rant olgusu da  var. Bu rantı sağlamak isteyenler için ithal  büyükbaş hayvancılığın önü açıldı. Mera  alanı daraldı.  Sürekli sanayi yemi  fiyatları arttı. 12 buçuk milyon ton ithal yem  yurt dışından geliyor. Saman, yonca, arpa  fiyatlar ı  artınca  gelir gider dengesi bozuldu. Zarar eden üreticiler hayvanlarını kesime gönderdi. Hayvan varlığı yine azaldı, tüm bunların nedeni siyasi iktidarın beceriksizliğidir” diye konuştu. 

DEVRİM YAPMAK YENİ Mİ AKLINIZA GELDİ?

Ette, sütte, peynirde, soğanda ve diğer ürünlerde yaşanan her sorunun 21 yıldır ülkeyi yöneten AKParti’nin tarımda yaşanan sorunlara gerçekçi, doğru, çözüme yönelik düzenlemeler getirmemesinden kaynaklandığını belirten  Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Orman Bakanı da  çıkmış, ‘tarımda devrim yapacağız’ diyor. 21 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz da devrim yapmak seçime 1 ay kala mı aklınıza geldi, neden bugüne kadar gerekli önlemleri almadınız” diye sordu. 

Bakan Nebati’nin açıklamalarının, ülkemizde tarımın içine düştüğün durumun açık itirafı olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Soğanın çürümesinde de et fiyatlarının artmasında da bugün ülkeyi yöneten siyasi iktidarın tarıma çözümsüz yaklaşımının sebep olduğu bilinen bir gerçektir” dedi. 

Marulun tanesi 10 lira, biberin kilosu 70 liraya çıkmışsa, sorunun yalnızca soğan üzerinden, et fiyatları üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini anlatan CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanın yaptığı konuşmaların, siyasi iktidarın sorunu kapsamlı olarak değerlendirmeden uzak kaldığının da bir itirafı olduğuna işaret etti. 

BAKAN NEBATİ, TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNDEN BİHABER 

Bakan Nebati’in ‘soğanı konuşmayalım’ şeklindeki sözlerini de eleştiren CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir eve soğan girmeden yemek yapılmaz. Soğanı konuşmamak demek, Türkiye’nin gerçeklerinden bihaber olmak demektir” diye konuştu. 

SADECE BUZAĞI ÖLÜMLERİ ÖNLENMİŞ OLSAYDI, BU SORUNLAR YAŞANMAZDI 

Yıllardır  buzağı ölümlerindeki artışı gündeme taşıdıklarını ancak siyasi iktidarın bu konuda önlem almadığını belirten Gürer, yalnızca buzağı ölümlerinin önüne geçilmiş olsaydı, bugün ülkede et sorununun yaşanmıyor olacağını ifade etti. 

TARIMDA 21 YILDIR GERİYE GİDİYORUZ 

Bakan Nebati’nin tarımsal üretimle ilgili sözlerinin acı tablonun bir itirafı olarak değerlendirilebileceğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye tarımda 21 yıldır geriye gidiyor.  Meksika’dan nohut, Kanada’dan mercimek, Yunanistan’dan pirinç, Bulgaristan’dan soğan, Ukrayna ve Rusya’dan buğday ithal eder boyuta ermişsek, arz açığımız 21 üründen daha fazla ürüne ulaşmışsa, bu durum tarımda geldiğimiz noktayı net bir şekilde ortaya koyabilir” şeklinde konuştu. 

SORUNLAR MİLLET İTTİFAKININ İKTARINDA ÇÖZÜLECEK 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Millet İttifakı’nın iktidarında, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığında, özellikle tarla bitkileri, bir yıllık süreçte ekimi gerçekleştirildiğinde, planlama doğru yapıldığında, desteklemeler zamanında verilip uygun taban fiyat belirleyip çiftçinin üretimin içinde olması sağlanır, sorunlar önemli ölçüde çözülür” diye konuştu. 

MAZOTTA ÖTV VE KDV KALDIRILMALI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mazotta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, 1 yıl önceden taban fiyatların belirlenmesi, ürün deseninin belirlenmesi, yem fiyatlarına müdahale edilerek makul seviyeye çekilmesi gibi uygulamaların, tarımsal üretimde yaşanan sorunları büyük ölçüde çözeceğini de vurguladı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.