Hava Durumu

Gürer: “Niğde’de konutlar yanında kamu yapıları neden sorunlu?”

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri nedeniyle yapılan tespitlerde, Niğde’de orta ya da ağır hasarlı olmak üzere  30 konut ve 901 bağımsız bölüm etkilendi.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2023 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2023 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Gürer: “Niğde’de konutlar yanında kamu yapıları neden sorunlu?”

Kamu kuruluşları; Bor Asım Eren  ilkokulu, Niğde Mustafa Altıncu İlköğretim Okulu, Bor TOKİ ilköğretim Okulu, Şehit Ramazan Konuş  İmam Hatip Ortaokulu, Bor Şehit  Bora Çelik  Anadolu lisesi,75 yıl Mustafa Altuncu ilkokulu, POMEM, Niğde Özel İdare Cami, Niğde Hüseyin Ülkü Caddesindeki Sağlık Ocağı, Özel İdare Cami, Cullaz Mescidi, Niğde Müzesi ve Bor Fizik Tedavi Merkezi  ilk tespitlerde orta hasarlı yapılar olarak belirlendi. AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı incelemeleri devam ediyor. İkinci incelemelere göre yapılar için son karar verilecek.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, farklı dönemlerde yapılan kamu kuruluşlarının Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinde etkilenmesinin kapsamlı araştırılması gerektiği söyledi.

Gürer, “Niğde ili depremden en az etkilenmesi gereken bir coğrafyadadır. Niğde doğru zemin ve sağlıklı yapı ile depremin en düşük zarar vereceği iller arasında görülmektedir. Buna karşın Kahramanmaraş ve Hatay depreminde 901 bağımsız bölüm zarar görmesi dikkate değerdir. Bölgede Ecemiş ve Tuzgölü faylarının varlığına karşın, bilim insanları büyük bir deprem üretmeyeceği belirttiği bu faylar dışında Niğde deprem alanı dışındadır. Ancak çevrede deprem olaylarından Niğde’nin etkilendiği bu depremle de görülmüştür. Niğde bu bağlamda sağlam yapılar ile sorun yaşamayacağı ifade edilen il olarak önlemlerini derhal almalıdır. Kamu öncelikli olmak üzere yapı stokları acilen incelenip sorunlu yapılar dönüştürülmelidir. Niğde önlem alırsa olası depremlerde güvenli bir il konumuna erer. Bu nedenle gereken çalışmalara bir an önce başlanmalıdır. Kahramanmaraş ve Hatay depremleri milat olmalıdır. Geleceği doğru kurma adına dönüşümü gereken yapılar devlet desteği ile acilen dönüşümü  sağlanmalıdır. Kamu binaları bu bağlamda önemlidir. Niğde’de sorun olan  okullar, hastaneler ve camiler derhal depreme dayanıklı yapılara dönüştürülmelidir. Niğde  müzesi önemli bir müzedir. Bu bağlamda yeni bir müze binası yapılmalıdır. Dönüşmesi gereken konutlar için yurttaşlara gereken destekler sağlanmalıdır. Depremden etkilenen esnafa gereken desteklerde verilmelidir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.