Hava Durumu

Gürer: “Genç yetişkin kadınlardaki işsizlik oranı her yıl artıyor”

CHP Niğde Milletvekili Gürer, genç yetişkin kadınlarda artan işsizlik oranı ve bu gruba giren kadınların daha çok yarı zamanlı çalışmalar içinde yer almalarının nedenlerinin belirlenip, ortaya çıkan sorunların çözümüne ilişkin girişimlerde bulunulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2022 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2022 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Gürer: “Genç yetişkin kadınlardaki işsizlik oranı her yıl artıyor”

Gürer: “Genç yetişkin kadınlardaki işsizlik oranı her yıl artıyor”
 
Ülkemizde özellikle 25-29 yaş aralığındaki kadınlarda işsizlik oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazırladığı Meclis Araştırma önergesinde, kadın işsizlik oranlarındaki artışa da dikkat çekti. 
 
Türkiye’de genç yetişkin kadınlarda işgücüne katılım ve istihdam oranları erkeklere göre daha düşük, işsizlik oranı ise çok daha yüksek olduğuna değinin Gürer, yarı-zamanlı çalışanlar içinde, özellikle 30-34 yaş grubunda, kadınların oranının erkeklere göre çok daha yüksek olduğunu, aradaki farkın ise giderek artmakta olduğunu anlattı. 
 
2019 yılında Türkiye’de istihdam edilenlerin yüzde 18.1’inin tarım, yüzde 25.3’ünün sanayi ve yüzde 56.6’sının hizmetler sektöründe olduğunu aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İlgili oranlar aynı yıl sırasıyla kadınlar için yüzde 25.1; yüzde 15.9 ve yüzde 59 olarak; erkekler için ise yüzde 14.9; yüzde 29.7 ve yüzde 55.4 olarak gerçekleşmiştir.  Bu istatistikler ile ilgili yılda kadınların erkeklere göre tarımda ve hizmetler sektöründe daha fazla, sanayide ise daha az yer aldığı anlaşılmaktadır” dedi. 
 
25-29 yaş grubundaki genç yetişkin kadınların yüksek işsizlik oranlarının dikkat çekici düzeyde olduğuna işaret eden Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye’de genç yetişkinlerin eğitim düzeyinin cinsiyetlere göre incelenmesi önemli bulgulara işaret etmektedir. İlgili yaş grubunda yükseköğretim düzeyinde eğitime sahip işgücünde aktif toplam nüfusun yüzde 44.6’sını kadınlar, yüzde 55.3’ünü ise erkekler oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 
 
CHP Niğde Milletvekili Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere de dikkat çekti: 
“Kadınların işgücüne entegrasyonunun arttırılması, İşsizliği giderici aktif işgücü politikalarının hayata geçirilmesi, cinsiyetler arasındaki ücret farklılığının ortadan kaldırılması, eşit işe eşit ücret prensibinin benimsenmesi, genç yetişkin kadınların yarı-zamanlı çalışmalarının nedenleri, sonuçları, güvencesizlikle karşı karşıya kalıp kalmadıkları ve elde ettikleri ücretin bu durumdan nasıl etkilendiğinin yanı sıra genç yetişkin kadınların yarı-zamanlı çalışmayı tercih etme nedenlerine yönelik olarak ileri bir çalışma önemlidir…”
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.