Hava Durumu

Gürer: Fiyatlar düşmüyor, vurguncular kazanıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithal gıda ürünlerinde gümrük vergisinin sıfırlanması ya da düşürülmesiyle oluşan vergi kaybını, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2023 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2023 12:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Gürer: Fiyatlar düşmüyor, vurguncular kazanıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizi tarımda dışa bağımlı hale getiren AKParti’nin ithalat sevdasını ve bu sorunun ülkemizde oluşturduğu vergi kaybı tutarını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“2021 ve 2022 yıllarında ithal gıda ürünlerinde gümrük vergisinin sıfırlanması ya da düşürülmesi sonucu oluşan gümrük vergi kaybının tutan ne kadardır?

İthalat edilen ürünler içinde gümrük vergisi alınmayan veya vergi tutan aşağı çekilmiş olan ürünlerin toplam sayısı kaçtır?

Türkiye'de gıda arz güvenliğinin sağlanması ve gıda ürünlerine erişimde sorun yaşanmaması amacıyla Ukrayna'dan yüklenen tarımsal ürünlerin ithalatında veya transit ticaretinde, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına sunulması zorunlu olan resmi sertifika ve belgeler, söz konusu ülke yetkili otoriteleri tarafından yeniden düzenlenmeye başlanıncaya kadar resmi kontrollerde aranmaması yönünde alınan kararın halen geçerliliği devam etmekte midir?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “5251 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın 2’inci Maddesi kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda, 01.09.2022 tarihi itibariyle Ukrayna'dan ithal edilen bitki ve bitkisel ürünlerin Bitki Sağlık Sertifikası, Sağlık Sertifikası vb. belgeler ile veteriner kontrollerine tabi hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatı ve transit geçişinde, başlamış işlem niteliğinde olanlar hariç olmak üzere 06.09.2022 tarihinden itibaren veteriner sağlık sertifikası talep edilmeye başlanmıştır” açıklamasında bulundu.

BAKAN KİRİŞÇİ SORULARI YANITLAYAMADI 

Bakan Kirişçi, önergede yer alan gümrük vergisi sıfırlanan ya da düşürülen gıda ürünlerinin listesi ve bu nedenle oluşan vergi kaybı tutarıyla ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı. 

Gürer: "AKP ZİHNİYETİ TARIMI BİTİRDİ"

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKParti iktidarının 20 yılda tarımı bitirme noktasına getirdiğini belirterek, “Dört mevsimi yaşayan, verimli toprakları olan AKP iktidarından önce tarımda kendi kendine yeten ender ülkeler arasında yer alan Türkiye, ne yazık ki AKP iktidarı ile birlikte tarımda büyük sorunlar yaşamaya başlamıştır. Siyasi iktidarın ithalatçı anlayışı, Türkiye’de tarımı bitirme noktasına getirmiştir. Tarım ilgili her sorunu ithalatla çözebileceğini sanan bu zihniyet, sorunların daha da katlanmasına neden oluştur. İthal gıda fiyatları düşürmüyor, yerli ürünle aynı fiyata satılıyor ve rantçıları ve vurguncuları kazandırıyor. İthalata giden döviz çiftçimize gitse  tarımda sorunlar biterdi. Tarım ve Orman Bakanı ithal ürünlerle oluşan vergi kaybını telaffuz etmiyor. İthal tarım ürünlerinin gümrük vergisinin düşürülmesi ile önemli vergi kaybı da oluşuyor. İthal gıda  raflara daha uygun fiyatlar ile girmediği gibi  gümrük vergi gelirlerinin de düşmesine  neden oluyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.