Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde ülkemizde erken çocuk bakımı ve konuda yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Erken dönem çocuk bakımı, eğitimi ve gelişimine yönelik hizmetlerin sunumu ile erişilebilirliğinin artırılması ve niteliğinin yükseltilmesinin sağlandığı il sayısı ve bu desteklerden faydalanan kişi sayısı kaçtır?
Doğum öncesinden itibaren, anne - baba eğitimlerinden yararlanan kişi sayısı kaçtır?
Anne ve babalara yönelik, çocukların yaş ve gelişme düzeylerine uygun; beslenme, büyüme, eğitim ve oyun içerikli materyaller geliştirilmesine yönelik verilen destekler nelerdir? Bu konuda eğitim verilen il sayısı kaçtır?
Erken çocukluk dönemi bakım ve eğitim hizmeti veren kurumlar için ortak bir düzenleme yapılmış mıdır? Bu kurumların açılmasına ve faaliyet göstermesine yönelik kriterler hizmet çeşitliliğine imkân tanıyacak şekilde belirlenmiş midir? Bu hizmetten faydalanan çocuk sayısı kaçtır?
Erken çocukluk dönemi bakım ve eğitim hizmeti veren kurumların sayılan kaçtır? Bahsi geçen hizmetin verildiği kurumların özel, belediye ve kamu olmak üzere dağılımı nedir? Erken çocukluk dönemi bakım ve eğitim hizmeti veren kurumlara yapılan denetim sayısı kaçtır?”
Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Derya Yanık, aile üyesi bireylerin çağın gerektirdiği temel aile yaşam becerilerine yönelik bilgi, beceri ve tutumları ile farkındalık düzeylerini arttırmak amacıyla uygulanan Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamındaki bazı ünitelerin birleştirilmesi ile “Çocuk Yetiştirmede Temel Beceriler ” adlı eğitim paketi oluşturulduğunu açıkladı
2019 yılından itibaren 565.416 kişiye Çocuk Yetiştirmede Temel Beceriler eğitim paketi kapsamındaki farkındalık eğitimleri verildiğini bildiren Bakan Yanık, “Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında 5 temel alandan biri olan Aile Eğitim ve İletişim alanında yer alan modüller ile evlilik, aile yaşamı, anne baba olmak ve çocuk gelişiminde temel kavramlar, çocuk yetiştirmede güncel konular, ailedeki görev ve sorumluluklar, ailede etkili iletişim, etkin ve yetkin ebeveynliğin temel unsurları, çocuk hakları ile çocuk ihmal ve istismarı konusunda ailelerin temel bilgilere sahip olmaları ve farkmdalık kazanmaları amaçlanmaktadır. Bu kapsamda AEP kapsamında halk eğitimleri verilmekte olup toplam 1.119.965 kişi eğitimlerden faydalanmıştır” dedi.
2020 yılsonu itibariyle Bakanlıklarının denetimde faaliyet gösteren 2.321 kreş ve gündüz bakımevi ile çocuk kulübü bulunduğunu açıklayan Bakan Yanık, bu kuruluşlarda 61.111 çocuğa bakım verildiğini belirtti.