Hava Durumu

Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecini başlattı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya Cumhurbaşkanı'nı ağırladı

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2023 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2023 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecini başlattı!

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö’yu Ankara’da ağırlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay süreçlerini başlattıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmî ziyarette bulunan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde törenle karşıladı. Niinistö'nün bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niinistö'yü külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Niinistö’nün tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "merhaba asker" diyerek Türkçe selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Yağmur altında gerçekleşen karşılama törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Niinistö, merdivenlerde Türkiye ve Finlandiya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö düzenlenen toplantıda konuştu.

İki lider daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve heyetini Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içerisinde bulunan iki dost ülkedir. 1924 yılında imzalanan dostluk anlaşmasıyla tesis edilen diplomatik ilişkiler aradan geçen bir aşıra yakın zamanda daha da güçlenmiştir. Finlandiya’nın deprem felaketi karşısında uzattığı yardım eli, dostluğumuzu pekiştirmiştir.  Bu vesile ile Finlandiya Hükümeti ile halkının gösterdiği dayanışma ve gönderdiği yardımlar için bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İkili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niinistö ile görüşmelerinde Türkiye Finlandiya münasebetlerini geliştirme yönündeki ortak iradelerini teyit ettiklerinin altını çizerek, “Önümüzdeki dönemde atacağımız adımları da ele aldık. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı. Ortak hedefimiz ise ilk etapta 3 milyar dolar ardından 5 milyar dolara ulaşmaktır. Müşterek gayretlerimizi artırarak bu hedeflere ulaşmakta kararlıyız. Yatırımlar, savunma sanayi, turizm alanları başta olmak üzere ekonomik ve ticari faaliyetlerimizi çeşitlendirmeye hazırız” sözlerini kullandı.

Görüşmelerde ikili münasebetlerin yanı sıra Türkiye - AB ilişkileri dahil güncel, bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, “Finlandiya’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini güçlü şekilde devam ettirmesini önemsiyoruz. Kıymetli dostumla Rusya - Ukrayna savaşı hakkındaki gelişmeler hakkında da görüşlerde bulunduk. Akan kanın durması ve savaşın diplomatik yollardan sona erdirilmesindeki çalışmalarımızı Sayın Niinistö’ya anlattım. Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde, taraflarca akdedilen ve küresel gıda güvenliği bakımından hayati öneme haiz Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın etkin şekilde uygulanmasına ait gözlemlerimi, tespitlerimi aktardım” dedi.

“Finlandiya’nın NATO’ya katılım onay sürecini başlatıyoruz”

Erdoğan açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

Türkiye binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkedir. DHKP-C’den, PKK’ya, FETÖ’ya kadar dünyanın eli kanlı yapılarıyla eş zamanlı mücadele ediyoruz. DHKP-C’yi sahada hezimete uğratan tek NATO ülkesi biziz. Bölgemizin geleceğinde hiçbir terör örgütüne yer olmadığına inanıyoruz. Adı, iddiası ve arkasındaki hesaplar ne olursa olsun ülkemizin bekasına, milletimizin canına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız. Bu meseledeki hassasiyetimizi ve kararlılığımızı her fırsat ve zeminde ifade ediyoruz. NATO'nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya ve İsveç'in katılım müzakerelerinin başlatılmasına Madrid'de yapılan zirvede onay vermiştik. İmzalanan 3'lü mutabakat ile Türkiye'nin haklı isteklerini kayıt altına almıştık. Finlandiya'nın samimi adımlar attığını gördük. Ülkemizin hassasiyetlerine gösterdikleri önem ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım onay sürecini başlatıyoruz. Bu kararımızın ülkelerimizin başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin sürecin ilerletilmesi hususu ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.