Hava Durumu

Fabrikalar güneş ve rüzgâr enerjisine odaklandı: 2 yılda amorti ediyor

Rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına sağlanan teşvikler nedeniyle Tekirdağ’ın ilçelerinde bu alana yönelmek isteyen fabrikaların sayısı arttı. Yatırımın üretilen enerjiyi satarak iki yılda kendini amorti etmesi ise fabrika sahiplerini cezbediyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2022 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2022 11:45
Kaynak: İGF Haber
Fabrikalar güneş ve rüzgâr enerjisine odaklandı: 2 yılda amorti ediyor

TEKİRDAĞ (İGFA)- Sağlanan teşvikler hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamını genişleterek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önünü açtıklarını açıklamıştı. Güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlanıyor. Dördüncü bölge kapsamına girmek demek bu teşviklerin çoğundan yararlanmak demek.  Tekirdağ Çerkezköy, Kapaklı ve civar bölgesindeki fabrika sahipleri dördüncü bölge kapsamına giriyor. Bu gelişmelerden ötürü Tekirdağ’ın ilçelerinde rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımı yapmak isteyenleri sayısı arttı” dedi.

"GÜNEŞ PANELİ DÖŞETİYORLAR"

Son dönemde bu alana yönelmek isteyenlerin sayısının arttığını aktaran Altınay, “Birçok yatırımcı güneş ve rüzgar enerjisine odaklandı. Bu kapsamda birçok talep alıyoruz. Örneğin bir müşterimiz mevcuttaki 12 bin metrekare kapalı alandaki fabrikasının çatısına güneş panelleri döşetmek için krediye başvuruda bulundu. Bu yatırımın maliyeti ona 15 milyon TL olarak çıktı. Devlet, düşük faiz oranıyla kredi veriyor.  Böylelikle güneş ve rüzgâr enerjisinin satarak iki yılda yapmış olduğu 15 milyon TL’lik yatırımı amorti edecek. Devlet aslında yapmış olduğu teşviklerle dördüncü bölgedeki olan yerlere neredeyse bu yatırımın büyük bir çoğunluğunu hibe etmiş oluyor” diye konuştu.

Kaynak: İGF Haber

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.